Projekterne
Mark er mere end vores egen mark. Her kan du læse om de projekter, som Mark også er en del af - lokale, regionale, nationale og internationale.
Kulturskabere - stolthed i håndværket
I oktober kulminerer det spændende samarbejdsprojekt ”Kulturskabere” mellem Mark, Museum Give, Grindsted Erhvervsskole og Støtteforeningen Karensmindes Venner. Her vil unge fra erhvervsskolen og skoleelever fra Grindsted Friskole arbejde sammen om at bygge et fårehus i bindingsværk og med stråtag på Museumsgården Karensminde.
Kulturskabere har til formål at skabe bro mellem unge på erhvervsuddannelser og skoleelever fra 5. klasse, hvor de i fællesskab arbejder med gamle håndværk og erhverv. Projektet giver de unge fra erhvervsskolerne mulighed for at påtage sig rollen som undervisere, når de guider skoleeleverne igennem byggeriet af fårehuset. Eleverne vil bl.a. snitte nagler, bygge, male og samarbejde for at skabe det færdige fårehus, som vil stå som et mindesmærke for deres indsats.
Byggeriet foregår den 3., 10. og 24. oktober, og det er en del af en større indsats for at vække skoleelevers interesse for håndværksfagene og de muligheder, erhvervsuddannelserne tilbyder. Der er samtidig et ønske om at styrke bevidstheden om faglig stolthed og vigtigheden af håndens arbejde, som i stigende grad oplever vigende interesse. Og hvem er bedre til at præsentere fagene, end eleverne selv!
Projektet er et pilotprojekt, der undersøger potentialet i at samskabe sammen med unge fra erhvervsuddannelser og pensionerede håndværkere fra Støtteforeningen Karensmindes Venner. Forhåbningen er, at det kan udvikles til et fast tilbud på museerne, der kan formidle håndværk på en måde, der inspirerer skoleelever og giver dem en positiv oplevelse med erhvervsfagene.
Hope & despair
Hope & Despair er et dansk-tysk Interreg-projekt (EU-program, der understøtter regional udvikling), hvor syv forskellige museer, som formidler 2. Verdenskrig, skal samarbejde om at gentænke formidling og tiltrække nationale og internationale gæster. Tilsammen kan de syv museer og lokationer skabe en større fælles tiltrækningskraft og samtidig udforske et hidtil uudnyttet potentiale i de historiske forbindelser på tværs af landegrænser.
Tre turismedestinationer skal være med til at bære fortællingerne ud, mens fire vidensinstitutioner byder ind med hver deres specialkompetence inden for udstillings- og formidlingsteknikker, der skal sikre nutidig, relevant og attraktiv formidling – også på rejsen mellem lokationerne.
Fra Mark deltager museumsinspektør Rikke Olafson i ”Hope & Despair” . Rikke vil bl.a. deltage i at udvikle attraktive og spændende skoleforløb til udskolingen sammen med danske og tyske kollegaer. Derudover er Rikke interesseret i de spændende dynamikker og forskelligheder, der er i at samarbejde med tyske kollegaer, der har en anden tilknytning til og forståelse af historien om 2. Verdenskrig.
Øvrige partnere i Hope & Despair er KZ-Gedenkstätte Neuengamme, Jüdisches Museum, KZ-Gedenkstätte Husum-Schwesing, KZ-Gedenk- und Begegnungsstätte Ladelund, Frøslevlejren, Staldgården Museum Kolding, Trekantområdet, Destination Sønderjylland, Flensburger Förde, UC Syd, Europa-Universität Flensburg, Fachhochschule Kiel og Designskolen Kolding.
Projektet er støttet af Interreg Deutschland-Danmark.
Klik her og læs mere om projektet og hold dig opdateret på udviklingen.
Plastik på museum
Det virker måske ikke umiddelbart som noget, der kunne blive en bevaringsværdig museumsgenstand, men plastik udgør efterhånden en stor del af museernes samlinger. Fx legetøj af plast, hårspænder af plast, som skal efterligne skildpaddeskjold m.v., bliver efterhånden en del af vores kulturarv.
Visse typer plastik nedbrydes imidlertid hurtigt, hvis de opbevares, håndteres eller udstilles uhensigtsmæssigt. Mark har i samarbejde med VejleMuseerne undersøgt, hvordan man bedst bevarer genstande af plastik og i den forbindelse udarbejdet en manual, som kan vejlede andre museer i en hensigtsmæssig tilgang til de historiske plasttyper, som man kan forvente at finde i de fleste kulturhistoriske museers samlinger.
Manualen er udført som del af projektet ”Præventiv bevaringsstrategi for plastmaterialer” gennemført i 2022 og 2023 med støtte fra Slots- og Kulturstyrelsens pulje til samlingsvaretagelse. I projektet blev plasttyper i over 300 genstande fra henholdsvis Mark – Billund Kommunes Museer og identificeret og analyseret med FTIR (Fourier Transform Infrarød Spektroskopi). På baggrund af analyseresultaterne adresseres en række anbefalinger i henhold til genstandenes bevaring, tilstandsvurdering og registrering heraf.