Karensminde
Oplevelser og udstillinger
Museumsgården Karensminde
Her dufter af frisk luft, hø og lidt af mødding. Inde fra stalden kan du høre grisene hvine af fryd, fordi forvalteren netop kommer med maden. Nede i engen kan du skimte køerne, som gumler på saftigt enggræs. Fårene kommer dig brægende i møde, og gæssene hvæser syrligt, når du nærmer dig deres indhegning ved søen. Børnene er opslugt af de bløde kaniner - og aner intet om, at det er kaninens fætter de med stort velbehag spiste i Kaffestuens tarteletfyld sidst de var her til en aktivitetsdag. I får øje på de tons tunge arbejdsheste i engen, og foran maskinhuset står den grå Massey Ferguson, som senere erstattede hestene i marken. Museumsgården Karensminde er en hyldest til historien og et udgangspunkt for fremtiden.
Stuehuset
Du træder ind i et hjem. Kaffen er allerede sat på bordet - det
fine stel pynter på bordet i stadsstuen, som om man venter fint besøg.
Måske skal sognefogeden, som bor her, vie et ungt par? Det ser ud, som om han netop
har rejst sig fra skrivebordet inde i sit kontor. Der ligger
stadig lidt papirarbejde. Værelser med opredte senge, tøj, der
hænger hen over sengekanten, natpotten i hjørnet, fotografier af familien. Et fadebur
fyldt med syltede grøntsager, frugt - endda en flæskesteg. Velkommen hjem på Karensminde - for 100 år siden.
Dyrene på bondegården
Heste, grise, køer og får - og geder, høns, gæs, ænder og kaniner. Alle dyrene på Museumsgården Karensminde tilhører gamle historiske husdyrracer, som museet er med til at bevare gennem et omfattende avlsprogram.
Jordens guld
Dufte er en stor del af din oplevelse på Museumsgården Karensminde. Markerne, prydhaven, frugthaven, køkkenhave og forevisningsmarken byder på et væld af dufte - og måske en lille smagsprøve på et jordbær eller et æble. Jorden på Museumsgården Karensminde er beplantet med historiske sorter. Mange af køkkenhavens urter er direkte efterkommere af de frø, som gårdens beboere tog fra efter høsten en dag i 1930'erne. De er bevaret, sået, gemt og gensået år efter år. I dag kan du købe frøene i museumsbutikken. Ligesom avlsprogrammet for de historiske dyreracer, er forevisningsmarken og køkkenhaven en del af bevaringen af dansk kulturarv. Alle sorterne er beskrevet i folderen om hhv. køkkenhaven, som du kan downloade her og forevisningsmarken, som du kan downloade her. De findes også i papirform og som QR-kode ved køkkenhaven.
Engen, heden og plantagen - menneskets aftryk på naturen
Lidt syd for Museumsgården Karensminde finder man en grusbelagt sti, som man kan følge på en lille vandretur ind i kulturhistorien og i menneskets samspil med naturen. Mærk den ujævne grusbelægning under fødderne, skovens friske dufte og lyngslettens horisont. På turen møder du et velbevaret hedeareal og museets skov, der vidner om den lokale plantagedrift. Hedens golde og ublide forhold dækkede langt størstedelen af museets omkringliggende arealer. Landskabet omkring Museumsgården Karensminde vidner om, hvordan mennesket gennem generationer har brugt, næret sig og interageret med områdets sparsommelige naturressourcer. Engen var i århundreder livsnerven, men gennem teknologisk udvikling og nye landbrugsformer blev også hedens opdyrkning en vigtig del af den kulturhistoriske fortælling. Naturen fungerede først som ressource for overlevelse og senere som natur- og rekreative oplevelsesrum.