Da En
Åbningstider

Sommer: Åbent i weekender og på helligdage, skolernes ferier samt hele august.
Vinter: Lukket efter 2. søndag i advent til og med uge 6. Åbent uge 7. Lukket indtil påske.

Kontakt

Mark | Museet for en Ny Danmarkshistorie

Billund Kommunes Museer

Morsbølvej 101, 7200 Grindsted

+45 79 72 74 90 | museet@billund.dk

Museumsbutikken/billetsalg

+45 29 47 24 88

Følg os
Åbningstider

Sommer: Åbent i weekender og på helligdage, skolernes ferier samt hele august.
Vinter: Lukket efter 2. søndag i advent til og med uge 6. Åbent uge 7. Lukket indtil påske.

Følg os
Åbningstider

Sommer: Åbent i weekender og på helligdage, skolernes ferier samt hele august.
Vinter: Lukket efter 2. søndag i advent til og med uge 6. Åbent uge 7. Lukket indtil påske.

Da En

Kulturen i det fri

Oplevelser udenfor museumsmatriklen.

Kom med os på en rejse gennem 400 års kulturhistorie, som samler landbrug, industri og turisme i en fantastisk fortælling om en mark, der blev til meget mere. Vi formidler helt konkrete fortællinger om Billund Kommunes udvikling, som er kendetegnende for hele Danmark, fra landbrugssamfund til industrisamfund til et samfund, som i stadig højere grad dyrker turisme som erhverv.

Genhør Grindsted Station

Et soundtrack til din ventetid

De to unge kunstnere, Mark Ibsgaard Gregersen og Thomas Eg Matthiesen har skabt det lydværk, som lige nu strømmer ud af højtalerne i ventesalen på Grindsted Station.

Værket fortolker fortidens lydmiljø på og omkring stationen. Lyden af lokomotiver, passagerer og godshåndtering blander sig med instrumental musik og danner tilsammen historiens vingesus i musikalsk komposition.

Lydværket bringer dig omkring 100 år tilbage i tiden til dengang Grindsted Station virkelig var ’noget ved musikken’, som et af Danmarks største jernbaneknudepunkter.

Mark Ibsgaard Gregersen er musiker. Thomas Eg Matthiesen er lyddesigner. De er opvokset i henholdsvis Hejnsvig og Krogager.

De har taget initiativet til udstillingen og står bag nonprofitorganisationen
Genhør. Her samarbejder de med kommuner, arkiver og museer om at engagere unge i lokal kulturskabelse og at udstille offentligt tilgængelig lydkunst,
der styrker kendskabet til den stedbundne kulturarv og den lokale kulturhistorie.

Genhør Grindsted Station er blevet til i et samarbejde med Mark | Museet for en Ny Danmarkshistorie og støttet af


Kulturvirket

Pressefoto ny
Historiens vingesus i musikalsk komposition - Genhør Grindsted Station. Lydværket er skabt af Mark Ibsgaard Gregersen og Thomas Eg Matthiesen. Mark er musiker, Thomas er lyddesigner og de er opvokset i henholdsvis Hejnsvig og Krogager. De har taget initiativet til udstillingen og står bag nonprofitorganisationen Genhør. Her samarbejder de med kommuner, arkiver og museer om at engagere unge i lokal kulturskabelse og at udstille offentlig tilgængelig lydkunst, der styrker kendskabet til den stedbundne kulturarv og den lokale kulturhistorie.

Byvandring med guide

Book en byvandring i din egen by og skab et spændende indslag til familiefesten.

Alle byer i kommunen rummer en vigtig del af vores allesammens fælles historie, og det sætter vi fokus på i vores guidede byvandringer. Book her.


Vandring på Billunds Byggeklodser

Hvordan er de unikke byggeklodser til den nordiske velfærdsstat blevet støbt? Det undersøger vi på denne byvandring i Billund, hvor vi finder spor efter den kæmpe ekstraordinære udvikling, der er foregået i Billund på relativt kort tid: fra en landsby til Company Town og fra en bar mark til en international lufthavn.

Billund er et unikt bebygget kulturmiljø og er et enestående lokalt eksempel på byudviklingen i Danmarks velfærdssamfund. Fortællingen om LEGO og Billund, som en dansk udgave af en Company Town kan aflæses i byens udvikling og arkitektur; alt fra byplanlægning, infrastruktur, familiemønstre og fritidsliv.

Det er historien om turisme, om fritid og om velfærd. Det er verdenshistorie lige her i Billund Kommune!

Book her.

7 A0 A8465


Fra helligdom til handelsplads

Hvordan blev Vorbasse Marked til? Det undersøger vi på denne byvandring i Vorbasse, som tager udgangspunkt i helligkilden ved Vorbasse Kirke.

Vi vil forestille os Vorbasse omkring 1130, hvor syge og handicappede flokkes omkring dette lille kildevæld i troen på, at en tår eller en afvaskning i det kolde klare vand vil få øjne til at se og ører til at høre. Hvad enten kildens vand virker eller ej, giver alle disse nye folk i byen en enestående mulighed for at tjene en skilling eller to. Den lille bys borgere stiller an med boder med godt øl, en bid mad til rejsen, varme klæder, uldne sokker og hvad man ellers lige står og mangler, når man er langt væk hjemmefra på pilgrimsrejse. Det viser sig at være en rigtig god fidus for de handlende. En dag om året holdes der 'kildedag', som senere bliver til kildemarkedet. Efter reformationen i 1536 bliver det der med helligkilder og pilgrimsfærd jævnt umoderne, men Vorbasses placering ved Hærvejen betyder imidlertid, at markedsdagen er kommet for at blive. Markedsdagen får stor betydning for de store studedrifter og handlen på Hærvejen. I 1730 kaldes Vorbasse Marked officielt Vorbasse Marked. Markedet afholdes stadig i slutningen af juli og er i dag et af landets største med over 200.000 besøgende på de tre dage det varer. Der sælges stadig alt hvad hjertet kan begære - de uldne sokker er muligvis erstattet af 10 par tennissokker for en hund, men mon ikke man stadig kan få en kildevand og et krus godt øl...?

Følg med rundt i Vorbasse, som gemmer på mange andre historier, og se kulturhistorien med egne øjne.

Book her

Museumsmobilen på Vorbasse


Fordums fine forretninger

Vidste du, at der har ligget en Magasin du Nord i Grindsted? Vi går en tur i Grindsted og taler om, hvordan Grindsted har udviklet sig gennem tiden: fra velstand til nedgang til stilstand og på vej mod nye tider.

Book her.

Magasin du Nord

Kartoffeltur med guide

Få jord under neglene, god mad i maven, varme hænder ved bålet og en masse historier. Det bliver en gastronomisk oplevelsestur under åben himmel, godt krydret med historier om kartoflen som grøntsag og som omdrejningspunktet for forbavsende megen kulturhistorie fra denne egn.

Book her.

Kartoffeltur


Dating Billund Parkurv

Tag på en anderledes date med din nye partner eller oplev din gamle partner på en ny måde.

Inden jeres næste date skal I komme forbi museet og hente vores helt nye Dating Billund Parkur(v). I kurven finder I lidt sødt og lidt salt til en pause på en bænk, 2 stk. Karensminde Ale (obs.: indeholder vol. 5%), en flaskeåbner, lækker hjemmelavet saft (inkl. opskrift til drinks, så I kan fortsætte oplevelsen derhjemme) og ikke mindst et hæfte med 10 spørgsmål som bringer jer nærmere hinanden og 10 x bonusinfo, som bringer jer tættere på kulturhistorien I bevæger jer rundt i.

Klik her og køb jeres parkurv. Så skal den blot afhentes i museets åbningstid. Print billetten eller medbring den på din mobil til forevisning ved afhentning. Købet er gyldigt indtil den 31. december 2023.

Dating Billund foto

Useeum - en smart museumsoplevelse udenfor

KRIGSMINDEGUIDEN

Gå på opdagelse i de mange historier fra Anden Verdenskrig. Lad vores app/folder guide dig rundt i kommunens Krigsminder i byerne.

GRINDSTED GENNEM 100 ÅR

Er du typen, der nogle gange undrer dig over historien bag det fine gamle apotek? Så skulle du tage på din egen byvandring i Grindsted by.

Download appen Useeum, søg under Billund Kommunes Museer. På appen kan du se en masse flotte billeder af bygningerne gennem årene og læse, hvad de forskellige bygninger har været brugt til. Download en guidet byvandring via appen Useeum og oplev, hvordan Grindsted har udviklet sig gennem 100 år som handelsby.

Download Useeum til IOS

Download Useeum til Android

Gammelt Grand Hotel
Nyt Grand Hotel
Det gamle Grand Hotel i Grindsted har stadig en fremtrædende position i bybilledet.

Ulven Kommer!

En gå- og løberute i Vorbasse med oplevelser for hele familien.

Tag familien i den ene hånd og mobilen i den anden og find de ti QR-koder i og omkring Vorbasse med quizzer, historier og bevægelsesaktiviteter.

Kombiner en frisk gåtur med en spændende musik- og naturquiz. Bliv klogere på ulven og lær om ulvens lokale historie og betydning i Vorbasse. Første post finder du ved Vorbasse Fritidscenter.

Ruten er blevet til i et samarbejde mellem Billund Kommunes kultur- og fritidsinstitutioner: Billund Kommunes Museer, Billund Kulturskole, Billund Bibliotekerne, Vorbasse Fritidscenter og Billund Idrætscenter.

Anna Louise fortæller om Ulven kommer! og historien bag.

Startpunkt for Ulven kommer
Udgangspunktet for Ulven kommer er Vorbasse Fritidscenter.

Legepladser med historie

Leg dig igennem byers identiteter! Lyder det mærkeligt? Det er faktisk helt naturligt. Legepladserne i anlægget i Billund, Sydbyen i Grindsted, Stenderup-Krogager og Filskov er alle designet ud fra byernes identitet, hvad enten den er at være skabende, nytænkende, skør, udfordrende eller mangfoldig. Hver bys historie er gennemgået med henblik på at udtrække værdier, der kan pege på en identitet for byen. Samtidig er hver legeplads skabt sammen med borgerne i byerne, der peger på nutidige værdier for byerne.

Alle legepladserne er forskellige, og de findes ikke andre steder i Danmark. Leg dig gennem byerne og oplev både leg og by på en helt anden måde.

Legeplads_Hele toget
Legeplads_lille dreng i lokomotiv
Den nye flotte legeplads i Sydbyen i Grindsted.