Da En
Åbningstider

Sommer: Åbent i weekender og på helligdage, skolernes ferier samt hele august.
Vinter: Lukket efter 2. søndag i advent til og med uge 6. Åbent uge 7. Lukket indtil påske.

Kontakt

Mark | Museet for en Ny Danmarkshistorie

Billund Kommunes Museer

Morsbølvej 101, 7200 Grindsted

+45 79 72 74 90 | museet@billund.dk

Museumsbutikken/billetsalg

+45 29 47 24 88

Følg os
Åbningstider

Sommer: Åbent i weekender og på helligdage, skolernes ferier samt hele august.
Vinter: Lukket efter 2. søndag i advent til og med uge 6. Åbent uge 7. Lukket indtil påske.

Følg os
Åbningstider

Sommer: Åbent i weekender og på helligdage, skolernes ferier samt hele august.
Vinter: Lukket efter 2. søndag i advent til og med uge 6. Åbent uge 7. Lukket indtil påske.

Da En

Organisationen Mark

Klik i sideoversigten ovenfor for at gå direkte til den information du søger.


BESTYRELSE

FORMAND

Henrik Dam Kristensen, tidligere formand for Folketinget

NÆSTFORMAND

Henrik Sell, rådgiver, tidligere vicedirektør og formidlingschef ved Naturhistorisk Museum

MEDLEMMER

Leif Vestergaard Pedersen, formand for Etisk Råd

Martin Perregaard-Bitsch, direktør ved Destination Trekantområdet

Jens Peter Vandborg, formand for Støtteforeningen Karensmindes Venner

Anna Louise Siggaard, museumsinspektør ved Mark | Billund Kommunes Museer

VISION

Mark er det demokratiske mødested, der samler mennesker om vores kulturarv og skaber fællesskaber og handling for en regenerativ fremtid.

MISSION

Mark skaber bevægende museumsoplevelser, der åbner rum for samtaler, følelser og handling.

Vi inviterer til meningsfulde fællesskaber omkring landbrugs-, industri- og turismehistorien. Vi udforsker fortiden, forbinder den med nutidens udfordringer og muligheder for sammen at skabe en bæredygtig fremtid.

HISTORIEN BAG

Billund Kommunes Museer blev grundlagt i Grindsted i 1923 som en forening men overgik 1. april 1969 til at være en del af Grindsted Kommune. I 1972 fik museet status som statsanerkendt museum. I 1982 fusionerede Grindsted Museum med Vorbasse Museum.

I 2008 skiftede museet navn til Billund Museum i forbindelse med kommunesammenlægningen. I 2014 ændredes navnet til det nuværende navn Billund Kommunes Museer. I 2022 introduceredes brandet Mark | Museet for en Ny Danmarkshistorie.

Museumsgården Karensminde

I slutningen af 1980'erne opkøbte den daværende Grindsted Kommune den gamle enggård Karensminde på Morsbølvej. Gården blev en del af det lokalhistoriske museum og med stor hjælp fra den nystiftede frivillige forening, Karensmindes Venner, blev gården sat i stand og bragt tilbage til det udseende og den indretning den havde i 1930-erne. Det blev i 2017 besluttet at samle hele kommunens museale liv på Morsbølvej, hvor Museumsgården Karensminde i dag er museets signaturbygning.



LEDELSESBERETNING 2023

Ledelsesberetning 2023 - åbner pdf i et nyt vindue.

Transformation: En ny vej bygger på en 100 års historie.

Mark | Museet for en Ny Danmarks historie har siden 2020 arbejdet med at gentænke sig selv som museumsinstitution og måden at være museum– og være i verden på.

Museumsvisionen er samle mennesker på tværs af tid og sted og samskaber oplevelser, der bevæger.

Og missionen er at engagere os selv og andre i meningsfulde fællesskaber og bevægelser drevet af passion og holdninger – også for en bæredygtig fremtid. Dine oplevelser på Mark kan du omsætte til handling – alt sammen, fordi Mark giver dig og os lyst til at gøre en forskel i verden.

Det er ikke blot Mark men også verden omkring os, der er i transition. Mark varetager den kulturhistoriske fortælling om landbrug, industri og turisme. Naturen har haft og har fortsat stor indflydelse på den måde, vi lever vores liv, indretter vores samfund på, og hvordan vores kultur har udviklet sig. Og fordi vores ansvarsområder er uløseligt forbundet med naturen (vores mark) og bæredygtighed – både klimamæssigt, socialt, kulturelt og økonomisk forpligter vi os til nu også at tage ansvar for at drive vores egen virksomhed på en bæredygtig og regenerativ måde.

Iboende i denne fortælling ligger behovet for en regenerativ transformation - en ligeværdig relation mellem mennesket og naturen. Det regenerative forpligter os til, at vi forsøger at give mere end vi tager, og at vi begynder at tilpasse os de vilkår, der er på Jorden, hvor ressourcerne ikke er uendelige. For at lykkes med denne kulturændring, kræver det et øget samarbejde, skabelse af relationer og fællesskaber – og for og på Mark| bindes alle tråde sammen over tid, steder og mennesket på vores mark, der ikke blot er relevante lokalt men også nationalt og internationalt.

I 2023 kunne museet således fejre 100 år og samtidig være et museum i konstant bevægelse – til glæde for flere end 20.000 museumsbrugere og i givende samspil med verden omkring os.

Carina Serritzlew. 2024.

Revitalisering: mission, vision og profil

Året 2023 har stået i udviklingens tegn, der har været båret af to bærende strategier siden 2020 – med succes. Den ene del af udviklingsstrategi har haft fokus på revitalisering af museets faglige fundament, herunder mission, vision og profil samt faglig professionalisering og opgaveløsning. Det er et arbejde, der har båret frugt og resulterede i en ny Kvalitetsvurdering i 2023 fra Slots- og Kulturstyrelsen med en tilfredsstillende karakter.

Det faglige fundament

Den anden del af udviklingsstrategien står på dette fundament og har fokus på den ambitiøse og også nødvendige museumsvision om et fremtidigt museumsprojektbyggeri af nationalt format og nye museumsstandarder.

Første skridt mod fremtidens Museum Mark den vej har været at opbygge kendskab til Mark| Museet for en Ny Danmarkshistorie samt styrke relationer til fonde og strategiske partnere - og siden 2020 er museet engageret i 16 faglige projekter med en samlet omsætning på over 20. mio.kr. Dette arbejde er en nødvendig forudsætning for den langsigtede og påbegyndte indsats med fundraising for at realisere det store museumsbyggeri.

Regnskab 2023

Museets regnskab 2023 består dels af et driftsbudget og dels af et anlæg/udviklingsbudget.

Driftsregnskabet viser i 2023 et mindre forbrug (overskud) på kr. 7.417, -

Anlægsbudget:

Museet har fået flere bevillinger på kommunens anlægsbudget.

I marts 2017 besluttede Økonomiudvalget at udbyde Billund Kommunes Museers (BKM) daværende administrationslokaler til salg. Billund Kommunes Byråd vedtog derefter på et byrådsmøde i april samme år at samle alle museumsaktiviteter inkl. kontor- og magasinfaciliteter ved Karensminde. Herefter blev Billund Kommunes Museers administration udflyttet til en midlertidig omplacering på Magion Biblioteket i et mindre lokale. Denne løsning, der var tænkt som midlertidig, er efter nu seks år stadig aktuel og viser sig ikke hensigtsmæssig på grund af en række forhold. Udover et behov for en snarlig løsning af kontorudfordringerne har det også vist sig, at der er en mulighed for at løse museets magasinudfordringer, inden de nye museumsrammer står klar.

Flere af disse indsatser er blevet gentænkt, f.eks. er magasinløsningen ikke længere en del af fremtidens museumsbyggeri men er i stedet udmøntet i en flytning til fællesmagasinerne i Vejle. Samtidig har det været nødvendigt at løse manglende kontorfaciliteter til museets medarbejdere på museumsmatriklen, som det i hhv. 2022 og 2023 har været muligt at kvalificere løsning og sikre frigivelse af anlægsmidler til.

Konkret dækker bevillinger på anlægsbudgettet således finansiering af ny kontorbyggeri, magasinløsning og -flytning samt udviklingsmidler til fremtidigt museumsprojekt og -byggeri – til og med 2024.


Hovedkonklusioner

Billund Kommune har frigivet ekstraordinære midler til at løfte flere kritiske opgaver for museet omkring magasinløsning og flytning samt kontorfaciliteter for museets medarbejdere.

Museets udviklingsstrategi i forhold til professionalisering og faglig udvikling er lykkes og udmøntet i en tilfredsstillende kvalitetsvurdering 2023 fra museets tilsynsmyndighed, Slots- og Kulturstyrelsen.

’Det flotte resultat viser, at udviklingen af museet er i kompetente hænder med en ny stærk visionær og faglig ledelse, som sammen med en dedikeret og faglig stærk museumsstab har formået at løfte museet op til nye standarder’, udtalte Simon Nikolajsen Jørgensen, udvalgsformand for Teknik-, Plan- og Kultur i Billund Kommune.

Dette resultat skyldes en klar strategi og stor dedikeret indsats af kompetente og modige Mark| arbejdere. Og af en Billund Kommune og Støtteforening ‘Karensmindes Venner’, der har bakket op. Og det vigtigste er, at det stærke udviklingsarbejde fortsætter: www.markmuseum.dk

Museet er i 2023 lykkedes med igen at øge driftsbudgettet gennem succesfuld ekstern finansiering af projekter. Og hermed også at øge antal og kvalitet i aktiviteter og årsværk. Dette er tilfredsstillende, idet det understøtter udviklingsstrategiens to indsatser (faglig udvikling og fremtidens Mark), fordi alle fondsprojekter er tænkt ind som del af det Mark| vi er i dag og bliver stadig mere i fremtiden.

Der er dog flere udfordringer med relativ stor projektøkonomi på sigt. Det giver usikkerhed omkring årets budgetramme ved årets start. Og det betyder, at ekstern finansiering er bundet op på konkrete indsatser, (meropgaver) og at der ikke er en sikkerhed på sigt i forhold til at sikre tilstrækkelig kritisk masse og opgaveløsning, der ligger som krav i forhold til museets statsanerkendelse og museumsloven - og udvikling over tid.

For et museum der står overfor krav og behov for revitalisering og udvikling med en relevans og en plads i fremtidens museumslandskab, er opgaven fortløbende dels at prioritere opgaverne, så de står i mål med ressourcerne, dels at sikre en bæredygtig finansieringsmodel, der ruster museet til fremtidens mål og virke.

Delkonklusioner - nedslag

1. Øget ekstern projektfinansiering betyder vellykket fondsstrategi.

Museet arbejder ud af en tostrenget fondsstrategi:

Spor 1 i fondsstrategien handler om at udvikle og løse visionære og højkvalitetsprojekter, der styrker fondenes kendskab til museet for derigennem også opbygge gode relationer til stadig flere eksterne aktører, strategiske partnere og fonde. Status er, at museet siden 2020 og frem til nu er involveret i 16 projekter med en samlet omsætning på ca. 20. mio. kr. I 2023 var museet engageret i ni projekter med et delbudget på dkr. 2.486.000, -

Realisering af Spor 2 i fondsstrategien forudsætter gode resultater i spor 1 - og omhandler funding af byggesten og kuratering af et fremtidigt museumsbyggeri. Et arbejde, der også er sat i gang i 2023.

2. Øvre grænse for aktiviteter og opgaver.

- Entréindtægter ligger på niveau med tidligere år trods mindre fremgang i antal museumsbrugere.

Det skyldes bl.a. at museet har en stor andel genbesøgende med medlemskort til Støtteforeningen Karensmindes Venner, der mod et betalt medlemskab til foreningen har gratis adgang til museet. Museet modtog som noget nyt i 2023 kr. 20, - i kompensation pr. årskort. Normal entrépris er kr. 65, - Aftalen genforhandles hvert år.

Derudover udgør museumsbrugerne på museumsmatriklen ca. 2/3 af det samlede besøgstal, resten er outreach-brugere i hele kommunen og viser, at museets nye formidlingstiltag har relevans. Disse aktiviteter er gratis.

- I 2023 er andelen af nye museumsbrugere samtidig øget med gæster fra både fra ind- og udland samt nye målgrupper; disse besøgende betaler entré.

Til trods for nye brugergrupper og styrket markedsføring og kommunikation er museet ved sin kapacitets-grænse ift. antal og bredde af aktiviteter og dermed muligheder for yderligere gæster og egenindtjening på museet.

Museet råder over et begrænset reelt udstillingsareal på 300 m2. Derudover har museet en museumsgård med levendegørelse af landbrugsdrift og bygninger med tilhørende 25,5 hektar kommunalt ejet jord med marker, engvandingssystemer, haver, plantage samt aktivitetsområder til leg, ophold og outdoor-udstillinger.

De begrænsede udstillingsfaciliteter og ressourcer (ift. opgaver samlet set) hvilket sætter begrænsninger ift. antal udstillinger og aktiviteter, museet kan afvikle over et år - og dermed også mulighed for egenindtjening, herunder entréindtægter. Samtidigt råder museet ikke aktuelt over alle indtægter i forbindelse med museumsaktiviteter på Mark|.

Museet er opmærksom på egenindtjening og udfordringerne; et forhold der også er adresseret af museets tilsynsmyndighed Slots- og Kulturstyrelsen/Kvalitetsvurderingen og i særlig grad i den kommende museumsreform, hvor de nuværende forslag til tilskudsmodeller i høj grad honorerer evnen til at drive museer kulturkommercielt.

Særlige ledelsesindsatser i 2023 har været og vil være fortsat være:

  • Fortsat stærk faglig udvikling og organisationsudvikling.
  • Nyt museumsbyggeri på 3000 m2
  • Bæredygtig forretningsmodel og finansieringsplan.
  • Strategiske partnerskaber og alliancer.
  • Fortsat succesfuld 2-streget fondsstrategi.

Strategierne: vejen mod målet

Helhedstænkningen

I 2023 forsatte en stærk professionalisering af museets drift og virke, implementering af museets mission og vision og omfattende strategiarbejde for både drift og udvikling, handlingsplaner og årshjul for alle indsatsområder/ opgaver. En opgave både ledelse og medarbejdere er optagede af og involveret i.

Ledelsesmæssigt har der i særlig grad været fokus på organisationsudvikling, nye projektstrukturer og projektuddannelser samt udvikling og projekter under en samlende overskrift: Regenerativ transformation.

Det har bl.a. betydet en holistisk tilgang til opgaveløsning, samarbejdsstrukturer og konkrete bæredygtige strategiske indsatser.

Det er også et krav, at alle museets projekter og udvikling fremadrettet tilstræber at have to eller flere bæredygtige bundlinjer økonomisk, kulturelt, socialt og miljømæssigt. Det betyder, at der arbejdes med flere projekter, hvor de tematiske fokusområder omhandler regenerativ transformation og bæredygtighed ud fra museets faglige ansvarsområder landbrug, industri og turisme og ud fra museets værdisæt, hvor særligt samskabelse er en åben metode til en holistisk inddragelse af museets gæster, samarbejdspartnere og brugere.

Der er nedsat et Arbejdsudvalg som i 2023 har arbejdet med en kortlægning af museets aktiviteter som påvirker miljø og klima (affald, energi, mobilitet og transport, mad og drikke, leverandørkæder). Her har arbejdsgruppen i 2023 igangsat en handlingsplan og implementeret en procedure for affaldssortering på museet i tæt samarbejde med museets støtteforening.

Der er afholdt medarbejderinternat omkring Regenerativ Transformation. Derudover har museet løbende prioriteret efteruddannelse og kurser, der understøtter medarbejdernes arbejde med den grønne omstilling.

Professionaliseringen

I forbindelse med nye vedtægter 1.1 2022 fik museet ny professionel bestyrelse blev konstitueret 1.9., 2022, og som består af:

Henrik Dam Kristensen, formand; tidligere formand for Folketinget.

Henrik Sell, næstformand; rådgiver, tidligere vicedirektør for Naturhistorisk Museum.

Leif Vestergaard Pedersen, formand for Etisk Råd.

Martin Perregaard-Bitch, direktør for Destination Trekantområdet.

Jens Peter Vandborg, formand for Støtteforeningen Karensminde.

Anna Louise Siggaard, museumsinspektør og valgt som medarbejderrepræsentant.

Bestyrelsen har afholdt 4 bestyrelsesmøder i 2023.

Kvalitetsvurderingen 2023

Fra dumpekarakter til udmærkelse.

Slots- og Kulturstyrelsens nye kvalitetsvurdering af Mark| Billund Kommunes Museer cementerer en vellykket transformation af Billund Kommunes Museer som Mark| Museet for en Ny Danmarkshistorie.

’Det flotte resultat viser, at udviklingen af museet er i kompetente hænder med en ny stærk visionær og faglig ledelse, som sammen med en dedikeret og faglig stærk museumsstab har formået at løfte museet op til nye standarder’, udtaler Simon Nikolajsen Jørgensen, udvalgsformand for Teknik-, Plan- og Kultur i Billund Kommune.

Ledelsen er ufattelig stolt af alle de stjernedygtige, passionerede og modige Mark| arbejdere. Og af en Billund Kommune og Støtteforening Karensmindes Venner, der bakker op. Og vigtigst at det stærke udviklingsarbejde fortsætter: www.markmuseum.dk.


Faglige projekter og partnerskaber

Faglige projekter

Museet deltog i år 2 af 3 i det tværmuseale og tværinstitutionelle udviklings- og markedsføringsprojekt Gentænk Kulturturismen med museer som driver for fremtidens kulturturisme i Destination Trekantområdet, der er støttet af Erhvervsstyrelsen med kr. 2,5 mio. over en 3-årig periode med partnerne Visit Vejle, Destination Trekant, Designskolen Kolding, Nationalmuseet ved Kongernes Jelling, Kolding Museum og fra 2023 også Fredericia Museerne. I 2023 havde fokus på temaer, wayfinding og gæstedeling. Foråret bød på en del møder omkring de første koncepter for wayfindingsobjektet og udvikling af de fire pakker; Med Livet som Indsats, Kan Tro Flytte Bjerge, Det Planlagte Liv og Smag på Historien. Epinion udarbejdede en større gæstedelingsanalyse og etableret et samarbejde med Futu, omkring udvikling af ’det objekt’, der skal motivere gæsterne rundt på alle museerne. Analysen viste, at de vigtigste i wayfindingen er frontpersonalet hos både hoteller og attraktioner. Derfor blev der afholdt ’Dus med Destinationen’, som var en orienterende event for frontpersonalet i vores område. I løbet af 2023 blev der afholdt 4 ERFA-møder: Hvordan laver vi på wayfinding, Hvem er Kulturturisterne, Gæstedeling og Regenerativ Turisme.

Samskabte Samlinger, nov. 2023 – dec. 2024. I efteråret 2023 opnåede museet tilskudstilkendegivelse til projektet Samskabte Samlinger gennem puljen Bæredygtige Museer under Slots- og Kulturstyrelsen. Et tværmusealt projektsamarbejde med Immigrantmuseet, Furesø Museer. Et projekt hvor samlingsbegrebet udfoldes og udfordres gennem nytænkende indsamlingsmetoder med afsæt i samskabelsesprocesser og betydningsvurdering som metodeapparat og et projekt, hvor museerne vil facilitere fællesskaber om en fælles passion for vores arv gennem en ny måde at arbejde med samlinger som er både kulturelt, socialt, økonomisk og miljømæssigt bæredygtigt.

Internationalt lykkes museet i 2022 at lande sit første større EU/ Baltic Sea Secretary-støttet RuralCultural Project, der handler om at kortlægge kulturens potentialer ift. lokal udvikling i landområder i Danmark, Letland og Litauen. Projektet udføres sammen med partnerlandene Letland og Litauen og ledes af Det Danske Kulturinstitut. I 2022 var vi på besøg i Letland og opleve deres arbejde med kulturkortlægning. Herudover cementerede vi relationer med The Council of the Baltic Sea States Secretary med henblik på fremtidig fundraising og EU-projekter. Vi gennemførte også 14 interviews med personer fra hele Billund Kommune. Interviews danner grundlag for en rapport, der kortlægger lokale indsatsområder for brugen af kultur. Projektet løb frem til foråret 2023.

Hope & Despair. Projektet nytænker bæredygtig turisme i grænseregionen med fokus på 2. verdenskrig og formidlingen af denne og andre tabuiserede aspekter af vores fælles historie. Formidlingen perspektiveres ind i nutidige begivenheder og engagerer nye målgrupper. Projektet startede i april 2023 og løber frem til 2026. Støttet af EU/Interreg.

Projektet Liv i Plantagen skaber en unik rejse på tværs af tid, landskaber og mennesker, Hvor kombination af at bevæge sig fysisk og lydformidling inviterer til refleksion og interaktion med plantagen. Projektet åbner også for, at museet kan anvende området til at skabe og tilbyde attraktive forløb til flere målgrupper, som f.eks. skoler, inden for det rekreative område. Projektet er støttet af Region Syddanmark opstart i efteråret 2023 afsluttes i 2024.

MarkMobilen er et kreativt og uformelt læringsrum, der styrker elevernes historiske bevidsthed og identitet, MarkMobilen bringer kvalitetsformidling ud til eleverne på skolerne. Testet med positive resultater på Grindsted Privatskole i november 2023. Støttet af Ole Kirks Fond. Løber fra september 2023-april 2024.

De Sorte Busser er et samarbejde mellem Museum Kolding, Nationalmuseet/Frøslevlejeren og Mark, kombineres historiske steder med digital teknologi for at skabe en fiktiv fortælling om modstandsarbejdet under 2. verdenskrig. Målgruppen er folkeskolens ældste klasser, der i 2024 på egen krop vil føle frygt, spænding og fortvivlelse. Støttet af Region Syddanmark. Opstart 2022 og løber frem til juli 2024.

Projektet Kulturskabere er et pilotprojekt, hvor vi undersøger det store potentiale, der ligger i at samskabe med de unge fra erhvervsuddannelser. Formålet er at udvikle formidling og undervisning til udskolingen i samarbejde med unge ved erhvervsuddannelser ved brug af samskabelse og relationsskabende medtoder. Resultaterne kan anvendes af andre museer, udstillingssteder og kulturaktører. Opstart oktober 2023, slut oktober 2024. Støttet af Kulturpuljen i Kultursamarbejdet Trekantområdet.

I 2023 tog museet sammen med Billund Kommunes Klimasekretariat hul på at samskabe med unge omkring ny Klimaudstilling i 2024. Museet er procesfacilitatorer og sammen med unge kurator af vandreudstillingen, der lanceres sommer 2024 på Mark.


2023 og museumsbrugerne

Vi ønsker at være et demokratisk mødested med vedkommende og aktuelle museumsoplevelser og med projekter med høj grad af involvering, samskabelse, ligeværdige samtaler og produktion.

Og det uanset om det er skoletjeneste og undervisningsforløb, kuratering af udstillinger, oplevelser, levendegørelse, udviklingsarbejde og samlingsarbejde.

Samtidig har ønsket været dels at udvikle og professionalisere aktiviteterne hvilket bl.a. levendegørelse af sommeraktiviteter er et godt eksempel på. Dels styrke dem ved at samle dem til færre men stærkere events med aktiviteter og tilbud til flere og flere forskellige museumsbrugere.



En særlig begivenhed i 2023 var museets 100-års fødselsdag

Museet blev stiftet d. 29.9 1923, og dagen blev markeret ad to omgange med fejringer hhv. d. 30.9. i Doktor Hansens Hus og Vild Markdag på museet d. 1. oktober, 2023. Fødselsdagsmarkeringen i Doktor Hansens Hus i Grindsted havde en særlig historisk betydning, da det var her, at museumsforeningen blev grundlagt d. 27. september 1923. Huset var desuden museets adresse i næsten 8 årtier. Tak til Dr. Hansens Venner for markeringen - og også for at bruge anledningen til at tage alle med på en kulturhistorisk museumsrejse.

100 året med Vild Markdag blev afviklet på museet, hvor vi sammen med Støtteforeningen Karensmindes Venner åbnede dørene for alle, der elsker museet. Dagen bød på faglige omvisninger i særudstillinger og hestevognsture i kulturlandskabet, Nøjjj det er for børn (og deres voksne-aktiviteter, reception, taler, live jazz og et særligt blik på museets nuværende og fortsatte rejse, der også skal sikre Mark en unik plads i fremtidens museumslandskab.

Det, der gjorde størst indtryk var, at så mange har været dedikeret vores Mark i hele Billund Kommune i nu 100 år - og det er tydeligt på sådan en dag, at det alle dem, der har skabt de fællesskaber, der gør, at vi kan fejre Mark - før, nu og for fremtiden.


Udstillinger og formidlingsaktiviteter (nye):

Alle Tiders Mark, 20. – 22. juli og 1. oktober, 2023.

MuseumsMobilen rullede ind på Vorbasse Marked med udstillingen Alle Tiders Mark og lancering af filmen ‘Mark The Movie’. Filmen er udviklet i samarbejde med Vorbasses historiegruppe.

Udstillingen kurateres løbende af borgere og turister, der tager ud på egen hånd og sanker den stedbundne kulturhistorie, som de selv udstiller i MuseumsMobilen.

Alle Tiders Mark binder historien sammen i fortællingen om menneskets møde med og brug af naturen. Alene i Billund Kommune finder vi spor af områdets engvandingskanaler, plantager og hede; industrikomplekser som Grindstedværket, LEGO og Billund Lufthavn; og områdets betydning for udviklingen fra den tidlige handelsturisme som Vorbasse marked og københavnerplantager til store nationale og internationale turistattraktioner, der tiltrækker mange turister hvert år. MuseumsMobilen var også del af museets 100-års fejring.

Jorden bærer dit aftryk er en skilteudstilling, der byder på mange veje ind i den stedbundne kulturhistorie på Marks marker. Jorden bærer dit aftryk får os til at opleve kulturlandskab lige fra marker og haver til eng og plantage samt museumsgården, udstillinger og dyr i større fortællinger, der sætter Karensminde, naturen og mennesker ind i danmarkshistorien.

Derudover leder wayfindingskilte vej og andre skilte byder på muligheder for at gå på opdagelse og komme helt tæt på genstande plantesorter o.a. Projektet er udviklet i tæt samarbejde mellem Støtteforeningen Karensmindes Venner og Mark.

Jeres fortid, vores fremtid. 13.10, 2023 -.
Med afsæt i museets tre ansvarsområder - landbrug, industri og turisme - har vi sammen med unge 13-årige taget samtalen om bæredygtighed og klima, og bragt fortiden i spil i nutiden og fremtiden. Gennem samskabelse har vi i udstillingen har skabt et rum, hvor de unge får ordet, de har magten, og de kan blive hørt. Vi lader holdninger gro op af jorden i stedet for afgrøder. Vi lader de unge tale med hoved, hjerte og hånd på fede og farverige demo-skilte, og de bruger Mark som demokratisk mødested, hvor de sætter kulturhistorien i spil med egne passioner omkring en meget højaktuel dagsorden.

Tematiserede byvandringer i hele kommunen

Mark udbyder tematiserede byvandringer i alle kommunens byer ud fra den betragtning, at alle byer i kommunen rummer en vigtig del af vores fælles historie. Eksempelvis ’Billunds Byggeklodser’ tager gæsterne gennem historien om en by, der udviklede sig fra otte bondegårde til a company town of Billund. ’Fra helligdom til 10 for en hund’ fører gæsterne gennem Vorbasses fascinerende historie som valfartssted for pilgrimme til et af Danmarks største kræmmermarkeder med gøglerier og billige tennissokker.

Playful og sammen bygger vi legepladser

Mark samskabte i 2023 endnu to legepladser. En med borgere i Billund med fokus på inter-nationaliteter og kulturforskelle og en med borgere i Grindsted med fokus på byens forskellige erhverv og industri som en stationsby i udvikling. Begge legepladser er samskabt med kommunens legepladsinspektører og landskabsarkitekter samt borgere lige fra dagpleje til seniorer. Borgerne er en del af hele processen fra ideudvikling og frem til at sidde med i bedømmelsesudvalget.

Skoletjenesten 2023

Vi har gjort flere indsatser for at fortælle lærerne om vores skoleforløb. F.eks. har vi været på besøg på alle skoler for at uddele materiale om alle vores forløb, ligesom vi har været i løbende dialog med skolelederne i Billund Kommune for at opbygge et generelt kendskab til os.

Igen i år har vi haft stor succes med adoptionsklasseforløb med Grindsted Privatskole. Et forløb med en indskolingsklasse, som omhandlede dyrene på Museumsgården Karensminde og et forløb med en 7. klasse, som lavede udstillingen: ’Jeres fortid – Vores fremtid’, se også udstillinger. Det sidste forløb vil i fremtiden blive rammesat som et skoletjenesteforløb.

Særligt forløbene fra Den grønne læseplan: ’Husdyrbingo’ og ’Dyrk lige landbruget’ er blevet booket. Besøgene har hver gang resulteret i glade børn med røde kinder med masser af ny viden om dyr og mark.

Vores julekalenderforløb med titlen ’Julens ånd’ havde i 2023 besøg fra fem institutioner med minimum to klasser pr. gang. Samlet set har vi haft besøg fra 14 skoleinstitutioner med mellem 40 og 60 elever pr gang.

Udvikling af ’Klimaudstillingen’ i 2023 (udstilling 2024) er baseret på samskabelsesforløb for 200 elever fra hhv. folkeskoler og FGU/gymnasier som del af skoleforløb. Disse er udviklet til skoletilbud til udskoling og studieforberedende læringsforløb og medfølger som inspiration til undervisningen, når udstillingen vandrer. Eleverne var med til at undersøge, hvorledes klimamål og merværdier i politikernes vedtagne klimaplan kunne gøres relevante, vedkommende og kunne engagere til handling ud fra kulturhistorien gennem de sidste 400 år med landbrug, industri og turisme som hovedtrækkene.

Vi kan således nu tilbyde endnu flere tilrettelagte undervisningsforløb til daginstitutioner, indskoling, mellemtrin og udskoling og arbejder henimod et forløb til gymnasiale uddannelser, ligesom vi har et godt samarbejde med Grindsted Landbrugsskole.



Publiceringer og øvrigt fagligt arbejde

Museets medarbejdere udgav tilsammen seks artikler og omfatter to forskningsartikler, fire fagartikler og en forskningsantologi. Hertil dataopsamlingsrapport vedr. Brugerundersøgelse - udtræk fra 2023 af Mai Kofoed Lauritsen.

Magasinet MUSEUM, vinter 2023. Artikel ’Når kulturarv krakelerer og smuldrer. En præventiv bevaringsstrategi for plastmaterialer’, Clara Bratt Lauridsen, Anders Horsbøl Nielsen, Jonas Hørup Ruskjær. Artiklen tog udgangspunkt i det gennemførte projekt vedrørende bevaringsstrategier for plastmaterialer i museumssamlinger og havde særligt fokus på implementering og anvendelse af anbefalinger.

Magasinet MUSEUM, vinter 2023. Debatindlæg ’Vil det gå ud over samlingerne, at Puljen til samlingsvaretagelse forsvinder?’, Jonas Hørup Ruskjær. Debatindlæg med afsæt i nedlæggelsen af Slots- og Kulturstyrelsens prioriterede puljemidler til samlingsområdet. Replik fra Slots- og Kulturstyrelsen, Christina Papsø Weber, enhedschef, i samme fagmagasin.

VAERK, Museumssamlinger, politik og opbygning. VAERK er en forskningsantologi baseret på et forsknings- og redaktionssamarbejde mellem Mark| og Museum Midtjylland om kvalitetsvurderingers betydning for øget professionalisering af samlingsvaretagelse. Antologien blev udgivet 22. september 2023 bl.a. med støtte fra Augustinusfonden. Jonas Hørup Ruskjær og Michelle Mahler leverede fagfællebedømte artikler til udgivelsen, begge omtalt i ledelsesberetningen fra 2022. Redaktionen blev d. 12. januar 2024 meddelt af Aarhus Universitetsforlag, at antologien er indstillet til en designpris i konkurrencen Book, Jacket and Journal Show 2024. Den er indstillet i kategorien Scholarly Typographic.

Turisme.nu I interview i turisme.nu fortalte Carina Serritzlew om værdien af et stærkt regionalt kultursamarbejde: Flere stærke - og flere forskellige aktører - i Destination Trekantområdet, er godt for alle, både for hele turismeøkosystemet og for museumsbrugerne og kulturturister fra lokalområdet, hele Danmark og udlandet. Museerne er vigtige drivers for at gentænke bæredygtig kulturturisme - både fordi det bidrager til flere oplevelser og øget turisme, og fordi investeringer i kultur og museer er varige og skaber udvikling, fællesskaber og vækst lokalt.

Destination Trekantområdets årsberetning 2022. I artiklen ’Et stærkere samarbejde på tværs’, beskriver Carina Serritzlew, hvordan Mark| og de øvrige museers deltagelse i projektet ’Gentænk Kulturturismen’ løfter udvikling af områdets museer og udvider paletten af destination Trekantområdets kulturturismetilbud. Projektets styrke er, at museerne øger den kritiske masse både ift. kompetencer og økonomi og med partnerne Visit Vejle, Destination Trekantområdet, Designskolen Kolding, Kongernes Jelling, Museum Kolding og Museerne i Fredericia. Og sammen udvikler nye tværgående formidlingstilbud og styrker markedsføringen nationalt og internationalt - og dermed gør museerne til centrale drivere af områdets fremtidige kulturturisme.

Den Nationale Brugerundersøgelse udgjorde i 2023 282 respondenter. Museets samlede NPS-score ligger på 64, hvor den i 2022 lå på 61. Generelt bliver oplevelseselementerne på Mark bedømt højt med en samlet vurdering på 8,8. Særligt parametrene ”medarbejdernes venlighed og imødekommenhed”, ”muligheden for at få en god oplevelse sammen med andre og muligheden for at være et rart sted, scorer højt. Størstedelen af respondenterne har, ligesom de forrige år, brugt mellem to til tre timer og mere på museet. Respondenterne, som har besøgt museet, er børnefamilier og flere generationer sammen. De fleste respondenter angiver, de har kendskab til museet fra tidligere besøg eller efter anbefaling fra venner og familie, dog er kendskab via museets sociale medier rykket 6% op siden sidste år. I forhold til de kvalitative besvarelser ses en ny kategori med kommentarer til bæredygtighed, derudover gives der meget ros og anerkendelse til frivillige og medarbejdere.



Samlingsarbejde og flytning af magasiner

Gennem 2023 har museet fortsat arbejdet (siden 2022) med flytning af dets samling til Fællesmagasinerne i Vejle. Dette sker i led med en fortsat øget professionalisering af museets bevaringsfaciliteter samt samlingsadministration. Flytteprocessen omfatter tilsyn, efterregistrering og ompakning inden genstandene desinficeres og flyttes ind på den nye lokation.

I forbindelse med flytning og museets engagement i projektet om bevaring af plastmateriel i museumssamlinger har museet været med til at udvikle forhold og praksisser vedrørende frostmagasinering på Fællesmagasinerne Vejle.

Arbejdet med samlinger omfattede også i 2023 samlingsprojektet om Besættelsessamlinger (se beretning 2022) samt projektet BEV*ARV, som museet er projektpartner i. BEV*ARV er et projekt om en national bevarings- og handlingsplan for kultur- og naturarv på statslige og statsanerkendte museer i Danmark. Projektet indsamler viden om de nuværende opbevaringsbetingelser for samlingerne hos de 97 statsanerkendte museer samt de 6 statslige/statsejede museer, der alle er omfattede af Museumsloven. Projektet løb frem til december 2023.

Kapitel 8-arbejdet omfatter museets lovbundne arbejde med den fysiske kulturarv og herunder bevaringsværdige værdier i Billund Kommune. Mark varetager museumslovens Kapitel 8 for Billund Kommunes nyere tid, med formaliseret samarbejde med Sydvestjyske Museer der varetager museumslovens Kapitel 8 for Billund Kommunes forhistorie. Museet har i 2023 afgivet høringssvar ved: Vandløbsprojekt i Engebæk, Ændring af udløb ved Filskov Dambrug, Åbning af rørlagt vandløb i Uldknud Bæk og Genslyngning af Sønderkær Bæk. Desuden har museet leveret historisk baggrundsmateriale og arkivalsk kontrol i forbindelse med flytning af monument med relief af Enrico Dalgas og i en sag vedrørende andelsmejeriet i Stenderup-Krogager.


Fremtidens Museum Mark

Udviklingen af fremtidens museumsprojekt- og byggeri blev også i 2023 organiseret omkring en Museumsprojektfølgegruppe med et kommissorium om at understøtte udvikling af den fælles vision og ambition for fremtidens Museum Mark. Der er afholdt 2 møder i 2023.

I udvalget sidder:

Fra Billund Kommunes Kommunalbestyrelse: Stephanie Storbank, borgmester, Simon Nicolajsen Jørgensen, formand for Teknik-, Plan- og Kulturudvalget, Allan Munk Nielsen, Mette Roed, Birthe Nielsen, alle medlemmer af Kommunalbestyrelsen.

Fra Museumsbestyrelsen: Henrik Dam Kristensen, formand og Henrik Sell samt ad hoc Leif Vestergaard Pedersen.

Fra Forvaltning: Thomas Foged, kommunaldirektør, Martin Sejersgaard-Jacobsen, Direktør for Teknik, Plan- og Kultur, Rasmus Kaufmann, Kultur- og Fritidschef, Carina Serritzlew, Museumsleder og Mai Kofoed Lauritsen, projektleder.

Udviklingsarbejdet er forankret i dels Udviklingsstrategien, dels Fondsstrategien, se tidligere for resultater 2023.


Partnerskaber og alliancer

I 2023 fortsatte arbejdet med at styrke bånd til og skabe givtige samarbejder med museumsstøtte-foreningen Karensminde Venner omkring driftsopgaver og museumsaktiviteter på museet, primært Museumsgården Karensminde.

De faglige partnerskabsprojekter museet indgår i, løfter museets faglig udvikling, vidensgrundlag og kritisk masse, der igen kvalificerer nye målrettede faglige formidlingstilbud og -arbejde. Derudover styrker det museets netværk, samarbejder og partnerskaber med øvrige museer, Destinationsselskaber, læringsinstitutioner og private turisme- og erhvervsaktører som Billund Lufthavn, Kvistgaard + Hird, Ugent. Agency, BARC, Rambøll og Dansk Industri samt private/foreningsdrevne kulturaktører som Foreningen Billund Lufthavn og de lokalhistoriske arkiver, råd og kulturaktører i hele kommunen.

At Mark f.eks. valgte i 2023 at blive medlem af DI, skyldes det ønsket om at professionalisere vores museumsvirksomhed. Vi ser her muligheder for at styrke udvikling af regenerativ forretningsmodel, strategiske partnerskaber, kulturturisme og AI, som er vigtige elementer i at videreudvikle vores Mark - et museum med relevans i vores samfund og i fremtidens museumslandskab.

Derudover har museet styrket samarbejdet med Destinationsområdet ift. branding og partnerskab.

Medlemskaber, netværk og fagfora – i vilkårlig rækkefølge:

Flygtningenetværket, Formidlerforum Syddanmark, Museumsforum Syd, ERFA-gruppe i Gentænk Kulturturismen, ICOM, MiD, ODM og ODM Netværk: Nyere tid, Fysisk kulturarv, Frivillige-koordinatorer, udstillingsnetværket og samlingsnetværket, Chefnetværk samt BARC, Billund Erhverv, Danske Slægtsforskere, Landdistriktet for Nollund-Urup-Eg og BLDR, Billund Landdistriktsråd, Frøsamlerne, Danske Husdyr, Nordisk Genbank, Veterantraktorklub, Frilandsmuseerne, Landboforening, Haveforening, ERFA for Kommunikation, Billund Kommune, Hede Danmark Landboforening, DI samt Dansk Industri: Netværket for bæredygtighed i attraktioner og oplevelser.


Bestyrelser og styregrupper:

Styregruppen, Gentænk Kulturturismen, Carina Serritzlew.

Task Force Museumsreform, DI, Carina Serritzlew.

Den Dynamiske Landsby, Carina Serritzlew, bestyrelsesmedlem.

Udviklingsrådet i Vorbasse, Carina Serritzlew, bestyrelsesmedlem.

Den administrative Styregruppe, Fremtidens Museums Mark Carina Serritzlew og Mai Kofoed Lauritsen.

Museumsprojektfølgegruppen, Fremtiden Museum Mark Carina Serritzlew og Mai Kofoed Lauritsen.

Styregruppe for Kontorbyggeri, Carina Serritzlew og Mai Kofoed Lauritsen.

Medlem af styregruppen for ODMs tværfaglige netværk for museernes samlinger, Jonas Højrup Ruskjær.

AMR, Hans Peter Festersen (frem til efterår 2023), Jonas Højrup Ruskjær (fra efter 2023), Anna Louise Siggaard og Carina Serritzlew.

Repræsentantskabet, Fællesmagasinerne Vejle, Carina Serritzlew.


Strategisk kommunikation, branding og marketing

Mark har i 2023 fortsat indsatsen for at fremme kendskabet til museet under brandet Mark, danne relationer, ambassadørskaber og fællesskaber gennem strategisk kommunikation, samt øge museets egenindtjening gennem PR og markedsføring.

Nyhedsbrev - I 2023 lancerede Mark et nyhedsbrev som et led i en e-mailmarkedsføringsstrategi, for at opbygge kendskab og relationer. Nyhedsbrevet udkom første gang i juli 2023 og blev udsendt til 21 modtagere. Der er pt knap 50 modtagere – dvs. næsten 30 har aktivt tilmeldt sig vores modtagerliste på et halvt år. Den gennemsnitlige åbningsrate er over 80%. Det er besluttet, at nyhedsbrevet udkommer ca. hvert kvartal.

www.markmuseum.dk er, som den øvrige kommunikation (og museets virksomhed i øvrigt), skabt ud fra vores vision om at være et museum, der bevæger med oplevelser, viden og engagement, samt ønsket om en let tilgængelig og visuelt indbydende velkomst til gæsterne. Hjemmesidens faner inviterer gæsten til at ’opleve’, ’forstå’ og ’deltage’ og her starter museumsbesøget, som giver lyst til flere Mark-oplevelser. Besøg på hjemmeside i 2023: Der har i alt været 13.512 besøgende på museets hjemmeside i hele 2023. Heraf er 12.000 bosiddende i Danmark. Cirka halvdelen af de besøgende har fundet hjemmesiden gennem søgemaskiner, mens andre har fundet vej gennem opslag, annoncer og artikler på andre hjemmesider eller SoMe. En stor andel er blevet ført videre til hjemmesiden fra annoncer på nyhedswebsites. Det er vanskeligt at sammenligne med besøgstallet på museets hjemmeside 2022, da der dengang ikke fandtes et analyseværktøj for hjemmesiden.

SoMe Facebook-side - Meta anslår, at kendskab til vores Facebook-side er nået ud til ca. 215.910 Facebookbrugere, hvilket er en stigning på 85% ift. 2022. Et estimeret besøgstal ligger på 17.592 – en stigning på 93% ift. 2022. 77 nye brugere har givet vores Facebook-side en ”synes godt om”, således at vi nu har i alt 1387 ”synes- godt-om-side” og 1536 følgere. I løbet af året har 1.112 brugere interageret med os via reaktioner på, kommentarer til og delinger af opslag. Det er en stigning på 28% ift. 2022.

Instagram-side - Museets instagram-side har opnået en rækkevidde på 68.869, som estimeres til en stigning på 249% ift. 2022. Antal besøgende lander på 494 (stigning på 63%) Nye følgere på Instagram: 38 (nu i alt 186 følgere).

Andre platforme - anmeldelser

Museet er til stede på www.tripadvisor.com og www.google.com, begge steder med en score på over 4,5 ud af 5 stjerner.



Relationsarbejde og branding

I foråret 2023 var vi på besøg hos flere overnatningssteder i Billund Kommune, for at vi kunne lære hinanden at kende og afsøge muligheder for et tættere samarbejde. Under besøget udleverede vi PR-materiale til stedernes gæster. Vi har efterfølgende været i kontakt med flere af overnatningsstederne og har oplevet stor interesse for at modtage information om årets begivenheder på museet. Disse besøg mener vi kan være medvirkende årsag til, at vi har haft flere udenlandske besøgende i sommerperioden. I 2024 vil vi fortsætte med at opsøge dialog med overnatningssteder i nærområdet.

Vi har også kontakt til lokale forretningsdrivende, som har været meget imødekommende og vil hjælpe f.eks. ved at sætte en plakat op i deres butik. Dette giver både synlighed overfor kunder, men også en relation mellem os og de lokale erhvervsdrivende.

Vi har i 2023 indgået partnerskab i Destination Trekantområdet, hvilket blandt andet giver omtale på platforme, som når ud over Danmarks grænser, men også adgang til en masse andre ressourcer, herunder brugerundersøgelsesdata og analyse heraf samt videndeling med andre kulturinstitutioner i Trekantområdet.


Samarbejdsaftaler

I 2022 fik museet initieret en række nye rabat og fordelssamarbejder, som fortsat er aktuelle.

Legoland Billund Resort – Be Happy Pass. Vi tilbyder gæster med et Be Happy Pass Vind kæmpe-billed-lotteriet! Samarbejdet med Legoland Billund Resort giver sparring, adgang til markedsføringsressourcer og øget publikum.

FDM rabataftale til medlemmer betyder, at museer ved at give rabat på entrebilletten til FDM-medlemmer kan opnå eksponering over for 260.000 husstande gennem fast visning på fdm.dk, omtale i nyhedsbreve og omtale i magasinet Motor (+400.000 læsere pr. måned).

COOP rabatordningen til medlemmer er en omfattende markedsføring i Coops enorme økosystem af kanaler inkl. direkte mails til medlemmerne, bannere på Coops og supermarkedskædernes websider samt i Coops app + med tiden også annoncering på mælkekartoner, i digitale tilbudsaviser mv.

Via vores rabataftale med Danske Seniorer får vi markedsføring i foreningens medlemsmateriale.

Via en aftale med Pintrip sætter vi gratis autocamper-holdepladser til rådighed for Pintrip-gæster i maksimalt 24 timer mod markedsføring i app og brochure til medlemmer.

PolitikenPlus- og JP-oplev rabataftaler giver os synlighed nationalt samt mulighed for særlige journalistbesøg med efterfølgende artikler.

Museet prioriterer og vil fortsat prioritere årsværk til kommunikation og brugerundersøgelser i udviklingsarbejdet. Brugerundersøgelser giver os viden og mulighed for at arbejde klogt (vidensbaseret) og strategisk i forhold til vores ressourcer og skabe aktuelle og relevante formidlingsoplevelser, læringstilbud, kommunikation og markedsføring.


Sammenfatning

Det kommende 2024 vil som 2023 stå på skulderne af status på udviklingsarbejdet påbegyndt medio 2020 og også stå i udviklingens tegn med særligt fokus på særlige indsatser som strategi- og organisationsudvikling, styrkede strategiske partnerskaber og alliancer samt funding af fremtidens Museum Mark. Og i et arbejde hvor vores mission, vision, mål og strategier er klart formuleret og vores værdier er ledestjerner: Mod, passion, integritet og åbenhed.

Dog vil en fortsat udvikling og realisering af fremtidens Museum Mark - museumsprojektbyggeriet - fordre en bæredygtig forretningsmodel og finansieringsplan samt et fortsat mod til at gentænke det museum Mark er og skal være – og vores måde at være i verden på.

Det er den opgave, museets ledelse og bestyrelse fortsat prioriterer.

Carina Serritzlew | 03|2024.


KVALITETSVURDERING 2022

Kvalitetsvurdering af Billund Kommunes Museer 2022 (åbner pdf i nyt vindue)

Slots- og Kulturstyrelsens samlede vurdering

Det er Slots- og Kulturstyrelsens samlede vurdering, at Billund Kommunes Museers opgavevaretagelse er tilfredsstillende. Slots- og Kulturstyrelsen konstaterer, at museet har fulgt op på hovedparten af de forhold, der blev påpeget ved kvalitetsvurderingen i 2015:

  • Museet har fokuseret sit ansvarsområde væsentligt; udarbejdet et strategisk grundlag for museets virksomhed i form af mission og vision og strategier med handlingsplaner for museets kerneopgaver. Det udestår at udarbejde en skriftlig strategi for den samlede virksomhed, hvor de strategiske mål er sat i relation til museets organisation og ressourcer, men i praksis arbejder museet strategisk og systematisk med at skabe sammenhæng mellem de museumsfaglige kerneopgaver, museets mål og prioriteringer for den samlede virksomhed.
  • Museets ledelse er styrket med en ny bestyrelse, der besidder en professionel og relevant kompetenceprofil, og museet har prioriteret at få et større antal videnskabelige fastansatte medarbejdere, heraf en medarbejder på ph.d.-niveau, som understøtter en professionel varetagelse og udvikling af de museumsfaglige opgaver.
  • Museet har først fra 2021 og kun i et begrænset omfang udført fagfællebedømt forskningsproduktion inden for museets ansvarsområde, men har udarbejdet forskningsstrategi; indgår i relevante forskningssamarbejder og deltager i større, tværgående forskningsprojekter med henblik på at styrke forskningen, og sikre et kvalitativt løft i museets forskning fremover.
  • Museet har videreudviklet og fokuseret sin formidling og arbejder i kraft af en samlet, gennemarbejdet formidlingsstrategi og med udgangspunkt i Den nationale brugerundersøgelse og supplerende brugerundersøgelser målrettet med en fortsat kvalitativ udvikling af den samlede formidlingsvirksomhed bl.a. med henblik på at nå potentielle brugergrupper. Museet har konkrete planer for at videreudvikle Billund Kommunes Museer til en attraktion på nationalt og internationalt niveau, hvortil der er udarbejdet et omfattende og visionært projektmateriale. Museet har tillige professionaliseret og nytænkt skoletjenesten med varierede undervisningstilbud omend foreløbig kun målrettet grundskolen.
  • Museet har gjort væsentlige fremskridt i samlingsvaretagelsen gennem prioriteret og fokuseret bevaringsarbejde i form af samlingsgennemgange, udskillelse af genstande, afvikling af dårlige magasiner og påbegyndt overflytning af hele museets samling til Fælles Museumsmagasiner i Vejle, som forventes afsluttet ultimo 2024.
  • Museets samarbejde med Billund Kommune er velfungerende og opbakningen fra kommunen til museets videre udvikling er stor. Museet har gjort væsentlige fremskridt i samarbejdet med kommunen om arbejdet efter museumslovens kapitel 8.

2) Kvalitetsvurdering af Billund Museum i 2015

Det daværende Billund Museum blev kvalitetsvurderet af Slots- og Kulturstyrelsen i 2015. Det var styrelsens samlede vurdering, at museets opgavevaretagelse var ikke tilfredsstillende. Styrelsen konstaterede bl.a. følgende i rapporten fra 2015:

  • Museet lever ikke op til gældende standarder for et statsanerkendt museum; der er ikke en klar sammenhæng mellem ansvarsområdet, strategierne for museets opgavevaretagelse og prioriteringen af museets ressourcer.
  • Museets ressourcegrundlag er spinkelt både økonomisk og personalemæssigt.
  • Museets forskningsproduktion er ikke tilfredsstillende med kun to fagfællebedømte artikler på fire år, hvoraf kun en har forbindelse til ansvarsområdet.
  • Formidlingsarbejdet er begrænset til Museumsgården Karensminde og besættelsesudstillingen og mangler forbindelse til museets forskning.
  • Museet arbejder ikke strategisk med samlingsområdet, og er ufokuseret i forhold til dens formidlings- og forskningspotentialer. Magasinerne lever ikke op til en rimelig standard, og museet arbejder hverken strategisk med indsamling, udskillelse eller kassation for at optimere brugen af museets ressourcer.
  • Samlingen er registreret og indberettet til det centrale kulturarvsregister.

3) Fakta om Billund Kommunes Museer

Billund Kommunes Museer er et statsanerkendt kulturhistorisk museum med ansvar for nyere tids kulturhistorie i Billund Kommune. Museet har særligt fokus på landbrugs-, industri- og turismehistorie. Sydvestjyske Museer har det arkæologiske ansvar i Billund Kommune.

Museet er en kommunal institution, og Billund Kommune er museets offentlige hovedtilskudsyder.

Museet omfatter én besøgsadresse: Museumsgården Karensminde med tilhørende særudstillingsbygning.

Nøgletal for museet 2021 (delvis nedlukning pga. covid-19):

  • Museets samlede omsætning var på 5,6 mio. kr.
  • Museet rådede over 7,5 årsværk, heraf 4,7 videnskabelige årsværk.
  • Museet havde 16.607 brugere.


Kvalitetsvurderingens fokusområder

Arbejdsgrundlag, organisation og ledelse

a. Arbejdsgrundlag
  • Billund Kommunes Museer ejes og drives af Billund Kommune.
  • Museet er en del af Billund Kommune og arbejder inden for kommunens styrelsesvedtægt, hvilket ifølge det oplyste bl.a. betyder, at entrétakster og løn- og personaleforhold godkendes af kommunen.
  • Museets vedtægter er senest opdateret i januar 2022.
  • Museets ansvarsområde er nyere tids kulturhistorie i Billund Kommune med særligt fokus på landbrugs-, industri- og turismehistorie. Ansvarsområdet er skærpet i 2022, men fortsat forholdsvis bredt i forhold til museets størrelse og ressourcer. Der er dog god sammenhæng mellem ansvarsområdet og de lokale kulturhistoriske forhold.
  • Museet har et arbejdsgrundlag med mission og vision samt strategier, politikker og planer for de museumsfaglige opgaver for 2021-25. Dokumenterne indeholder mål/målsætninger og initiativer i de kommende år. Materialet er i vidt omfang dynamisk og revideres efter behov. Der foreligger ikke en samlet strategi for museets samlede virksomhed, som relaterer museets mål til de organisatoriske og ressourcemæssige forhold. Det er dog styrelsens vurdering, at museets arbejde i praksis er strategisk funderet. En række målsætninger er betinget af og forudsætter ekstern finansiering for at kunne realiseres.
  • Et centralt strategisk mål for museet er at skabe en ny kernefortælling om Fremtidens Museum og en branding af museet under navnet ”Mark. Museet for en ny danmarkshistorie”. Der foreligger et prospekt for et helt nyt museum, som omfatter både nye bygninger på museets område og udvikling af ny 4 formidling. Det sigter mod nye måder at tænke og bruge museer på, herunder mulighed for at gæster kan være fysisk aktive og overnatte på stedet. Projektet skønnes at koste 171 mio. kr., og museet er påbegyndt arbejdet med at skaffe finansiering. Museet og kommunen oplyser, at brand og kernefortælling har relevans og gyldighed uanset om byggeprojektet kan realiseres i den ønskede form.
  • Museet har de seneste år arbejdet på en professionalisering af museumsdriften med øget fokus på økonomistyring, strategisk udviklingsarbejde, faglige prioriteringer og kvalitetsløft i driften.
b. Organisation
  • Museet er organiseret som én enhed uden særskilte afdelinger.
  • Museet har en støtteforening ”Karensmindes Venner” med ca. 500 medlemmer. Foreningens bestyrelse er repræsenteret i museets bestyrelse, og museets leder, to museumsinspektører og en museumsforvalter er medlemmer af støtteforeningens bestyrelse. Støtteforeningen ejer gårdens dyr.
  • Ca. 40 af støtteforeningens medlemmer fungerer som frivillige på museet. De frivillige er involveret i vedligehold af gården, pasning af dyrene og publikumsrettede aktiviteter. Koordinering af de frivilliges opgavevaretagelse forestås af en museumsinspektør.
c. Ledelse
  • Museet har i henhold til museets vedtægter en bestyrelse på seks til otte medlemmer, hvoraf fire til seks udpeges af Billund Kommunes Byråd efter indstilling fra museumsledelsen. Et medlem repræsenterer bestyrelsen for museets støtteforening ”Karensmindes Venner”, og et medlem uden stemmeret repræsenterer museets medarbejdere.
  • Det fremgår af vedtægterne, at bestyrelsen til enhver tid skal have en professionel og relevant samlet kompetenceprofil, og den vil efter behov repræsentere kompetencer og netværk inden for politik, fonde, erhvervs- og destinationsudvikling, forskning og uddannelse, museer samt forretningsudvikling, jura og økonomi. Alle museets bestyrelsesmedlemmer er udpeget på baggrund af relevante kompetencer til at drive og udvikle museet. Bestyrelsen er sammensat af fire mænd og 2 kvinder. Aldersgennemsnittet er 57 år.
  • Bestyrelsen har det overordnede ansvar for museets virksomhed. Bestyrelsen gennemgår årligt museets arbejdsgrundlag samt evaluerer fremdriften i museets strategi, mål og planer og sit arbejde og samarbejde med den daglige leder.
  • Bestyrelsen vurderer løbende, om den har de nødvendige kompetencer til at drive og udvikle museet professionelt og sikre fremdrift i museets strategi og planer.
  • Den daglige ledelse varetages af en museumsleder under ansvar over for museets bestyrelse. Lederen ansættes af Billund Kommunes Kultur- og Fritidschef. Både museets leder, bestyrelse og Billund Kommune er opmærksom på de principielle udfordringer forbundet med en uafhængig bestyrelse med et overordnet ansvar kombineret med en kommunalt ansat museumsleder. Kommunen har tilkendegivet, at den agter at inddrage bestyrelsen i fremtidige ansættelser af museumsledere. Parterne oplyser, at de har et tæt og konstruktivt samarbejde.


Det er meget tilfredsstillende:
  • at museet i de seneste år har arbejdet på en professionalisering af museumsdriften med øget fokus på økonomistyring, strategisk udviklingsarbejde, faglige prioriteringer og kvalitetsløft i driften.
  • at museet har et skriftligt strategisk grundlag og praksis for løbende strategiske overvejelser, og at afledte udviklingsindsatser både sigter på at blive omsat i museets aktuelle virksomhed og på at understøtte en mere langsigtet vision om et nyt museum.


Det er tilfredsstillende:
  • at museet har nedskrevne politikker og planer for det museumsfaglige arbejde.
  • at museets bestyrelse har en relevant kompetenceprofil med henblik på, at bestyrelsen kan tage ansvar for museets overordnede strategiske udvikling og yde kvalificeret sparring og bistand til museets leder, herunder også i dialog med kommunen.
  • at museets bestyrelse løbende vurderer deres egne kompetencer og årligt gennemgår museets arbejdsgrundlag samt evaluerer fremdriften i museets strategi, mål og planer og sit arbejde og samarbejde med den daglige leder.
  • at såvel kommunalforvaltning, bestyrelse som museumsleder er opmærksom på nødvendigheden af en tæt og konstruktiv dialog som ramme for den daglige ledelse.


Det er ikke helt tilfredsstillende:
  • at det ikke fremgår klart af det samlede skriftlige arbejdsgrundlag, hvordan museet prioriterer sine ressourcer i forhold til de faglige opgaver og udviklingsmål.


Slots- og Kulturstyrelsen anbefaler:

- at museet nedskriver en strategi for sin samlede virksomhed, hvor målsætninger for den faglige opgavevaretagelse relateres til museets organisation og ressourcer.



Ressourcegrundlag

a) Økonomi

Museets samlede indtægter i 2021 var på 5,6 mio. kr. Indtægterne fordeler sig således:

  • Tilskud fra stat: 1,6 mio. kr.
  • Tilskud fra kommune: 3,5 mio. kr.
  • Ikke-offentlige tilskud: 0,1 mio. kr.
  • Egenindtjening: 0,4 mio. kr.
  • Museets driftstilskud fra staten udgjorde ca. 1,1 mio. kr. i 2021. I 2021 fik museet udbetalt projekttilskud fra Slots- og Kultursstyrelsen på 340.000 kr. til samlingsgennemgang (tilsagn ydet i 2019 til et fælles projekt med andre museer) og 96.000 kr. til publikumsfremmende aktiviteter. Midlerne er fejlagtigt konteret i museets indberetning af regnskabsoplysninger til styrelsen som en indtægt under henholdsvis samlingens forvaltning og formidling og ikke som statslige projekttilskud. Midlerne er heller ikke korrekt angivet i museets årsregnskab (tilskudsregnskab), hvor det skal fremgå, at de er ydet af Kulturministeriet/Slots- og Kulturstyrelsen. Ovenstående opgørelse er korrigeret, og museet har fremsendt korrigerede regnskabsoplysninger for 2019-21. Museet har derudover i 2021 opnået tilsagn fra Slots- og Kulturstyrelsen til tre projekter på i alt 2,3 mio. kr. inden for henholdsvis samlingsvaretagelse, formidling og forskning.
  • Kommunen har de senere år ydet særtilskud til udvikling af Mark, fremtidens museum samt til flytning af museumssamlingen til Fælles Museumsmagasiner i Vejle. Kommunen har desuden ydet tilsagn om anlægstilskud til ny kontorbygning. Disse tilskud indgår ikke i de indberettede regnskabsoplysninger.
  • Museets ikke-offentlige tilskud har de seneste tre år 2019-21 været på under 100.000 kr.
  • Museets egenindtjening består bl.a. af entreindtægter, som udgjorde ca. 175.000 kr. i 2021. Indtægterne fra billetsalg til arrangementer på Karensminde forestået af støtteforeningen, bl.a. et årligt dyrskue, tilgår støtteforeningen, og anvendes bl.a. til køb af dyr til museumsgården.
  • Offentlige tilskud udgjorde 91 pct. af indtægterne i 2021.
  • Museet har som kommunal institution ikke egne aktiver, bortset fra en kontantkasse og bankkonto. Museet kan jf. Billund Kommunes opsparingsregler overføre mer-/mindre forbrug på op til 5% af budgettet til det efterfølgende regnskabsår.
b. Medarbejdere
  • Museet rådede i 2021 over 7,5 fastansatte årsværk, heraf 4,7 videnskabelige årsværk og 0,6 årsværk i fleksjob eller lignende. I 2022 har en af museets inspektører opnået dansk godkendelse af en udenlandsk ph.d.-grad.
  • Museet råder desuden over 0,7 videnskabeligt årsværk i tidsbegrænsede stillinger.
  • Museet har ca. 40 frivillige, som anslås at udføre ca. 10 årsværk.
  • Museet sikrer kontinuerlig kompetenceudvikling af personalet.
c. Bygninger
  • Museets bygninger er ejet af Billund Kommune, som har ansvar for den planlagte udvendige og indvendige vedligeholdelse. Museet har ansvar for akut indvendig vedligeholdelse af bygninger og løsøre. Museets medarbejdere og frivillige forestår driften af museets samlede areal på 30 hektar og samarbejder med Billund Kommune om naturpleje.
  • Gården drives i museumsøjemed med bedrift af dyr, stalde, maskiner og marker m.v.
  • Museets magasiner i lejede og kommunalt ejede bygninger er under afvikling med henblik på at flytte genstandene til Fælles Museumsmagasiner i Vejle.
  • I 2021 udgjorde museets udgifter til bygningsdrift og -vedligehold 13 % af museets samlede udgifter.
  • Museet og kommunen arbejder på at skaffe finansiering til et nyt kontorbyggeri til museets administration ved en udbygning af udstillingsbygningen på besøgsadressen. Kommunen har frigivet ca. 3,8 mio. kr. af en eksisterende anlægsbevilling, men den seneste tids prisudvikling medfører behov for yderligere ca. 1 mio. kr. Sagen er aktuelt under politisk behandling i Billund Kommune.


Det er meget tilfredsstillende:
  • at museet og kommunalforvaltningen har et tæt og velfungerende samarbejde om såvel den løbende drift som museets strategiske udvikling.
  • at museet har en velfungerende tradition for stor inddragelse af frivillige i driften af museumsgården. De frivilliges indsats udgør en stor ressource for museet og vidner om stærk lokal forankring.


Det er tilfredsstillende:
  • at museet i samarbejde med andre museer søger og opnår tilskud fra Slots- og Kulturstyrelsen til udviklingsprojekter.


Det er ikke helt tilfredsstillende:
  • at statslige projekttilskud ikke er korrekt konteret i museets regnskabsoplysninger og ikke er korrekt optaget og specificeret i museets årsregnskaber.
  • at museet ikke hidtil har indberettet kommunale særtilskud til styrelsen.
  • at museets egenindtægter og ikke-offentlige tilskud er beskedne.

Slots- og Kulturstyrelsen anbefaler:
  • at museet fremadrettet følger gældende regler for indberetning af budget- og regnskabsoplysninger til Slots- og Kulturstyrelsen og for opstilling af årsregnskab.
  • at museet overvejer mulighederne for at styrke og konsolidere sin driftsøkonomi, herunder for at øge sine egenindtægter.
  • at museet arbejder systematisk med at supplere sit indtægtsgrundlag med ikke-offentlige tilskud.


Forskning

Museet er forpligtet til at forske inden for sit ansvarsområde og stille sin viden til rådighed for omverdenen. Museets forskning er videnskabeligt arbejde baseret på faglige problemstillinger relateret til museets ansvarsområde.

  • Museets ledelse har efter ansættelse af en ny leder i 2020 opprioriteret museets forskning.
  • Museet har formuleret en forskningsstrategi for 2021-2025. I strategien indgår fem målsætninger med henblik på at kunne opfylde museumslovens krav til forskning og museets vision, samt en række forskningstemaer inden for de tre fokusområder landbrug, industri og turisme med særligt blik for indbyrdes sammenhænge og brudflader. Temaerne er ikke prioriteret. Strategien angiver retning for museets fokus de kommende år og omfatter en overordnet arbejdsplan for den femårige periode.
  • I henhold til strategien produceres årligt mindst en forskningspublikation, der i det omfang, det er muligt, publiceres i fagfællebedømte danske eller internationale udgivelser.
  • Museet afsætter driftsmidler til fremme af forskningen og modning af fondsprojekter og søger om midler til konkrete forskningsprojekter fra bl.a. fonde. Der er afsat tid hos de enkelte medarbejdere til at forske, og indsatsen fastlægges og evalueres løbende i dialog mellem faginspektører og museumsleder. Aktuelle forskningsprojekter prioriteres med udgangspunkt i forskningsstrategien i forhold til relevans, aktualitet og museets øvrige museumsfaglige virksomhed.
  • Til brug for Slots- og Kulturstyrelsens vurdering af museets forskning har museet indsendt en oversigt over sine forskningspublikationer for perioden 2019-2022. Af oversigten fremgår, at der inden for museets ansvarsområde er produceret to fagfællebedømte forskningsarbejder, der begge er publiceret nationalt. Museet har derudover udgivet 11 vidensformidlende artikler, herunder seks bidrag til Trap Danmark. I Slots- og Kulturstyrelsens vurdering af museets forskningsindsats medtages alene publikationer, der er publiceret og underlagt fagfællebedømmelse, og som er inden for museets ansvarsområde.
  • I 2023 planlægger museet at publicere to fagfællebedømte forskningsartikler inden for sit ansvarsområde som en del af antologier støttet af Augustinusfonden og to vidensformidlende artikler.
  • Museet indgår i relevante faglige netværk og samarbejder med andre museer og vidensinstitutioner. Bl.a. ph.d.-samarbejde med Varde Museerne om forskningsarbejdet: Københavnerplantagerne i 2020-21, og et forskningssamarbejde med Museum Midtjylland om kvalitetsvurderingers betydning for øget professionalisering af samlingsvaretagelse.


Det er tilfredsstillende:
  • at museet med udgangspunkt i sit ansvarsområde og strategiske grundlag har udarbejdet en forskningsstrategi, der omfatter mål for forskningens løbende produktion og publicering, og som er realiseret fra 2021.
  • at museet forsker i henhold til det almene forskningsbegreb.
  • at museet indgår i relevante netværk og forskningssamarbejder og har gennemført større forskningsprojekter i samarbejde med andre museer og universiteter.


Det er ikke tilfredsstillende:
  • at museets forskningsproduktion i den seneste 4-årige periode er begrænset.


Slots- og Kulturstyrelsen anbefaler:
  • at museet forøger sin forskningsproduktion inden for sit ansvarsområde og prioriterer at få flere forskningsarbejder fagfællebedømt og publiceret i relevante medier nationalt og internationalt.
  • at museet afsøger mulighederne for at indgå i tværgående forskningsprojekter og –samarbejder.


Formidling

Museet er forpligtet til at formidle sit ansvarsområde for offentligheden. Gennem formidling bringer museet sin forskningsbaserede viden i spil i institutionen, i forhold til borgerne og det omgivende samfund.

a. Formidling
  • Museet har udarbejdet en formidlingsstrategi for 2021-2025. Strategien er sat i relation til museets overordnede strategiske grundlag for den samlede virksomhed, angiver ni strategiske mål og indeholder en prioriteret formidlingsplan.
  • Ifølge museet er strategien tostrenget, da museet står midt i en transformationsproces. Dels en nødvendig og igangværende professionalisering og faglig udvikling, og dels udvikling af et nyt museum og museumsbyggeri kaldet Mark. Strategien skal løfte begge indsatser og være med til at aktivere historiens sammenhængskraft på tværs af tid (gennem landbrug, industri og turisme fra 1600-tallet frem til i dag), sted (hele kommunen er museets arbejdsmark) og mennesker (formidlingen skal bygge på aktørinvolvering, samskabelse og være bevægende, relevant og vedkommende).
  • Museets samlede formidlingsvirksomhed er varieret med brug af forskellige formidlingsformater rettet mod forskellige målgrupper.
  • På Museumsgården Karensminde formidles lokal kulturhistorie fra ca. 1700 til i dag med fem udstillinger. En fast udstilling med interiør i stuehuset, der fremstår som traditionel formidling, og igangværende opgradering af udstillingen med korte tekster og enkelte digitale formidlingslag. En fast udstilling som beskriver gårdens historie i samhørighed med landskabet og slægten. En ny udstilling fra 2022 i tidligere staldbygning om de sidste 400 års udvikling lokalt fra landbrug til industri og turisme i dag. Og formidling i landskabet uden for udstillingsbygning med ny fotoudstilling fra 2021 på store plancher med foto om menneskets aftryk på jorden, og i den hvidkalkede vognport formidles historien om andelsbevægelsen. Derudover brugerinddragelse og udendørs levendegjort formidling om dansk landbrug fra 1920’erne til 1950’erne, f.eks. optagning af kartofler sammen med børn og voksne i efterårsferien. Museumsgården drives af museet med hjælp fra frivillige, der bl.a. demonstrerer for gæster, hvordan landbrug, gamle håndværk, håndarbejde og husholdning blev udført før i tiden.
  • I en særskilt udstillingsbygning viser museet særudstillinger og anvender og eksperimenterer med varierede formidlingsformer, herunder digitale og brugerinddragende. F.eks. i udstillingerne ’Spor af Besættelsen’ og ’Min by i udvikling’, hvor elever i Grindsted sammen med museet har skabt en udstilling om Grindsted by. Der formidles i særudstillingerne gennem installationer, videoer, genstande, interviews og digitale formidlingsformer.
  • Uden for museumsmatriklen eksperimenterer museet med en række nye formidlingstiltag med fokus på samskabelse og stedbunden, borgernær kulturhistorie og anvender varierede digitale og brugerinddragende formidlingsformer. I 2021 har museet f.eks. lanceret en bemandet MuseumsMobil, som kører ud og formidler, hvor kulturhistorien er; udviklet nye legepladser sammen med andre dele af den kommunale forvaltning og borgere med kulturhistorien som udgangspunkt; opsat guldrammer i syv byer med QR-kode og digital formidling af det motiv de indrammer; og afholdt museumssaloner - første gang i Billund Lufthavn om fremtidens museum.
  • Museet har i 2021 vist otte særudstillinger og gennemført 62 arrangementer, heraf halvdelen uden for museet.
  • Museet formidler på ny hjemmeside lanceret i 2022 under brandet Mark - Museet for en ny Danmarkshistorie med overskuelig og varieret formidling.
  • Museet anvender data om museets brugere til at sætte og realisere strategiske mål. Den nationale brugerundersøgelse anvendes kontinuerligt, og museet deltog i 2020 sammen med 8 andre museer i Slots- og Kulturstyrelsens pilotprojekt om udvikling af DNB. Derudover anvendes kvalitative brugerundersøgelser f.eks. samskabelsesproces med brugere som led i museets undersøgelse af oplevelsestilbud og relevans for par uden børn i samarbejde med Rambøll.
  • Museet indgår i faglige netværk og samarbejder om udviklingen af sin formidling, f.eks. med statsanerkendte museer og turistorganisationer i projektet Gentænk kulturturismen med museer som driver for fremtidens kulturturisme i destination Trekantområdet. Projektet er støttet af Erhvervsstyrelsen med 2,5 mio. kr. i en 3-årig periode. Samarbejdspartnerne er Destination Trekantområdet, Visit Vejle, Designskolen Kolding, Kongernes Jelling og Museum Kolding.
  • Museet havde i 2021 syv ansatte med kompetencegivende uddannelse inden for formidling/undervisning, herunder tre ikke-fastansatte omvisere.
  • Museet oplyser, at det løbende evaluerer udstillinger og undervisningstilbud og evaluerer, hvorvidt de ressourcer, museet bruger på formidling, står i et rimeligt forhold til udbyttet.
b. Undervisning
  • Museet har i 2021 professionaliseret og nytænkt skoletjenesten, så eleverne er medskabere af historiefortællingerne. Museets samarbejde med undervisningssektoren er formaliseret, og undervisningstilbuddene er koordineret med Fælles Mål. Foreløbig tilbyder museet undervisningsforløb til grundskoler, men ifølge formidlingsstrategi og arbejdsplan skal undervisningsforløb på sigt målrettes flere forskellige uddannelser og fra 2023 påbegyndes mobil skoletjeneste for bl.a. indskoling og dagtilbud.
  • Følgende antal hold og klasser har deltaget i museets undervisningstilbud i hhv. 2019 og 2021:
    • Antal hold, daginstitutioner (formidlingsaktiviteter): 2019: 4 | 2021: 4
    • Antal klasser, grundskolen: 2019: 16 | 2021: 32
    • Antal klasser, ungdomsuddannelser: 2019: 18 | 2021: 8
    • Antal hold, andre uddannelser: 2019: 0 | 2021: 6
  • 10 elever/studerende modtog museets vejledning i forbindelse med opgaveskrivning i 2019 og 4 elever i 2021.
  • Museet annoncerer sine undervisningstilbud på sin egen hjemmeside og skoletjenesten.dk, hvor der pt. er opslået i alt 6 forskellige tilbud til grundskolen.
  • Museets skoletjeneste deltager i videreudvikling af Åben Skole-samarbejdet i kommunen og i netværk med kommunens skoler. Derudover indgår museet i faglig sparring om undervisningstilbud i bl.a. Interface, MID – Museumsformidlere i Danmark, Formidlerforum Syddanmark, Samskaber Akademiet – børn i fokus og Det nationale netværk for skoletjenester. Dertil har museet adopteret to skoleklasser gennem initiativet ”Virksomheder adopterer skolekasser” udstedt af RelationsNetværket, som etablerer partnerskaber mellem virksomheder og skoleklasser. Museet bruger bl.a. klasserne som pilotklasser til udvikling af nye udstillinger.
  • Museets undervisningstilbud evalueres blandt lærere og elever.
  • Museet har udviklet seks nye undervisningstilbud i 2021. Alle museets tilbud samskabes med lærere og elever, hvori evaluering er indlagt som fast metode. Formålet er at sikre, at alle museets skoletilbud er testet, evalueret og kvalificeret inden de udbydes.
c. Brugere
  • Museet havde i 2019 i alt 20.357 besøgende på museet og i 2021 i alt 16.607 besøgende (delvist nedlukket pga. covid-19). Besøgstallet fordeler sig således:
  • Museumsgården Karensminde og Særudstillingsbygning 2019: 20.357 2021: 16.607
  • Besøgende på museets digitale platforme:
    • Museets hjemmeside: 2019: 20.000 | 2021: 15.000
    • Museets facebookprofil: 2020: 1.056 | 2021: 4.339
  • Museet oplyser, at antallet af brugere af museets offentligt annoncerede arrangementer uden for museets matrikel var på i alt 190 i 2019 og 6.449 i 2021.
  • Museet deltager i Den nationale brugerundersøgelse og anvender aktivt resultatet af brugerundersøgelsen i udviklingen af sin formidling. Brugerundersøgelsen i 2021 viser, at de besøgenes vurdering af museumsoplevelsen på museet samlet set svarer til gennemsnittet for landets kulturhistoriske museer (på en skala fra 1-10 er gennemsnittet på 8,7). Det er særligt brugeroplevelsen for børn (0,6 over gns.) muligheden for at deltage aktivt (0,3 over gns.) og muligheden for at være et rart sted (0,3 over gns.) som vurderes højt. Museet ligger lavere end det gennemsnitlige niveau mht. mulighed for at lære noget (0,5 lavere end gns) og brug af digitale medier (1,4 lavere end gns). Undersøgelsen viser også, at andelen af brugere, som vil anbefale museet til andre, ligger 6 procentpoint over landsgennemsnittet. Alle museets brugere er fra Danmark og hovedparten (80%) kommer fra Region Syddanmark. Som på de fleste andre museer er det især kvinder, der besøger museet (71%), hvilket er 10 procentpoint over gennemsnittet for alle museer. 27% af de besøgende er mellem 30-49 år, hvilket er 9 procentpoint højere end 12 landsgennemsnittet. 36% af brugerne kommer mindst en gang hvert halve år, hvilket er 14 procentpoint højere end landsgennemsnittet.


Det er meget tilfredsstillende:
  • at museet driver en forholdsvis omfattende og differentieret formidlingsvirksomhed inden for det samlede ansvarsområde med brug af varierede og eksperimenterende formidlingsformer målrettet forskellige målgrupper og benytter databaserede brugerundersøgelser i udviklingen heraf.


Det er tilfredsstillende:
  • at museet har udarbejdet en samlet formidlingsstrategi og handlingsplan, der sætter overordnede mål for formidlingsindsatsen og er sat i relation til museets strategiske grundlag.
  • at museet under samme strategiske sigte formår at prioritere både kontinuerlig videreudvikling af museets aktuelle formidlingsaktiviteter og planer om et nyt museumsbyggeri på sigt.
  • at museet har undervisningstilbud med brug af varierede og eksperimenterende formidlings- og læringsformer, som er udviklet i samarbejde med undervisningssektoren og koordineret med Fælles Mål.
  • at museet løbende arbejder på opdatering og fornyelse af sine udstillinger og øvrige formidlingsaktiviteter.
  • at museet har fastansatte medarbejdere med professionelle formidlingskompetencer og indgår i relevante faglige netværk og samarbejder.
  • at museet evaluerer sin formidlingsindsats, herunder hvorvidt de ressourcer, der bruges på museets forskellige formidlingsaktiviteter, står i rimeligt forhold til udbyttet.
  • at museet har iværksat tiltag for at øge besøgstal og nå flere brugergrupper, herunder de unge.


Det er ikke helt tilfredsstillende:
  • at der kun er udviklet undervisningstilbud til grundskolen, og at forholdsvis få daginstitutioner og skoler anvender museets undervisningstilbud.

Slots- og Kulturstyrelsen anbefaler:
  • at museet i skoletjenesten prioriterer at udvikle undervisningstilbud målrettet dagtilbud og andre uddannelser samt arbejder for, at anvendelsen af museets undervisningstilbud forøges.


Samlingsvaretagelse

a. Indsamling

Museet er forpligtet til systematisk at indsamle genstande og anden dokumentation inden for sit vedtægtsbestemte ansvarsområde. Indsamlingen skal være baseret på en aktiv, men restriktiv praksis, der udspringer af museets forskning.

  • Museets samling omfatter 38.365 inventarnumre. Tilvæksten i 2021 var på 25 numre, 15 af disse var indsamlet med henblik på forskning.
  • Museet har en restriktiv indsamlingspolitik, der beskriver principper og praksis for både aktiv og passiv indsamling inden for museets ansvarsområde. Museets indsamlingspolitik er udfoldet i en skriftlig indsamlingsstrategi og en skriftlig handlingsplan begge for perioden 2022-2026. Her beskrives særlige indsatsområder for indsamling og dokumentation inden for museets ansvarsområde, endvidere er der opstillet mål og delmål for de aktuelle indsatser. Museet arbejder strategisk og sammenhængende med indsamling i relation til den øvrige faglige opgavevaretagelse, bl.a. gennem aktiv indsamling i sammenhæng med overordnede forskningsområder og formidlingsindsatsen inden for turisme.
  • Museet anvender indkomstseddel samt indkomstkvittering til giver, som begge indeholder nødvendige oplysninger.
  • Museet koordinerer sin indsamling med øvrige statsanerkendte og statslige museer.
  • Museet har ingen genstande, som er underlagt klausuler.
  • Museet fortager løbende revision af sin samling for vurdering af bevaringsstand og relevans. Endvidere har museet i 2020 og 2021 samarbejdet med en række statsanerkendte museer om koordineret samlingsgennemgang og udskillelse af håndværktøj og genstande med relation til Danmarks besættelse. I 2021 udskilte museet 1.765 inventarnumre.
  • Museet blev i forbindelse med kvalitetsvurderingen i 2015 anbefalet at udskille sine forhistoriske objekter til Sydvestjyske Museer, som har det arkæologiske ansvar for Billund Museum. Denne samling blev overdraget i 2020.
  • Museet har ingen uddeponerede genstande.
b. Registrering & Indberetning

Museet er forpligtet til at registrere og indberette sin samling til det centrale kulturarvsregistre: SARA. Registreringen skal ske efter fastlagte standarder, der muliggør udveksling af data nationalt og internationalt.

  • Museet har registreret 99% af sin samling og indberettet den til centralregisteret via SARA.
  • Museet har udarbejdet en registreringspolitik, som beskriver registreringspraksis. Museets registreringspolitik er udfoldet i en registreringsstrategi og en handlingsplan begge for perioden 2021-2024. Her beskrives en række indsatsområder med mål og delmål bl.a. opdatering af alle poster i SARA med bl.a. mål og foto, samt overførsel af udskilte objekter til eksternt katalog i SARA.
  • Museets arbejde afspejler registreringsstrategien, og sammenhængen mellem registrering og den øvrige faglige opgavevaretagelse er tydelig, idet de forestående opgaver udspringer af museets langsigtede arbejde med magasinflytning og koordinerede samlingsgennemgang.
  • Slots- og Kulturstyrelsen har foretaget en stikprøve med ti tilfældigt udvalgte registreringer, der er oprettet efter 1.1. 2019. Stikprøverne viser, at museets registrering overvejende er i overensstemmelse med Slots- og Kulturstyrelsens minimumskrav til museernes registrering. Museet angiver faglig begrundelse for indsamling i registreringen.
  • Museet råder over personale med relevant registreringskompetence, der indgår i relevante faglige netværk om samlingsarbejdet.
c. Bevaring

Museet er forpligtet til at bevare sin samling for eftertiden. Bevaringsarbejdet består af såvel en præventiv som udbedrende indsats i forhold til samlingens forsknings- og formidlingsmæssige værdi. Bevaring omfatter museets magasinering, sikring, tilsyn og konservering af samlingerne.

  • Museet råder over to magasinlokaliteter i hhv. Vorbasse og Grindsted. Begge er under afvikling, da museet har andel i Fælles Museumsmagasiner i Vejle. Museet har igangsat flytning til fællesmagasinet og har pt. flyttet ca. 4.000 objekter. Flytningen af hele samlingen forventes at være afsluttet ultimo 2024.
  • Magasinerne og udstillingerne er under konserveringsfagligt tilsyn med faste intervaller, og der udarbejdes en rapport i forbindelse med tilsynet. Siden seneste kvalitetsvurdering har museet forbedret bevaringsforholdende bl.a. gennem nedlæggelse af to uegnede magasiner, systematisk samlingsgennemgang, ompakning af objekter til syrefrit silkepapir og magasinæsker samt forbedring af samlingsadministration forstået som forbedret rengøringsniveau i faste intervaller, opgradering af museets dataloggere og skadedyrsmonitorering inden for faste intervaller.
  • Museet har udarbejdet en bevaringspolitik, som beskriver museets samlede bevaringsindsats, betydningen for og sammenhængen med museets øvrige faglige opgavevaretagelse, prioriteringer og arbejdsgange. Museets bevaringspolitik er udfoldet i en bevaringsstrategi og en handlingsplan begge for perioden 20212024. Her beskrives en række indsatsområder med mål og delmål bl.a. flytning af samling til fællesmagasin og gennemgang af besættelsessamling og våbensamling. Museet arbejder i praksis strategisk og sammenhængende med bevaring i relation til den øvrige faglige opgavevaretagelse, da de forestående opgaver udspringer af museets langsigtede strategiske arbejde med bl.a. bygningsmassen, tværinstitutionelt samarbejde om bevaring af plast, koordinerede samlingsgennemgang og formidling af Grindsted-egnens betydning under besættelsen.
  • Museet arbejder systematisk med tilstandsvurdering og prioritering af konserveringsindsatser bl.a. gennem kontinuerlig samlingsgennemgang og ved at indkøbe Konserveringscenter Vejle til løbende vurdering af bevaringstilstanden.
  • Museet har i 2021 indberettet, at 94 % af samlingen er i hhv. formidlingsegnet (84 %) og stabiliseret (10 %) tilstand, og at 6 % er i hhv. behandlingskrævende (5 %) og svært skadet (1 %) tilstand.
  • Museet fører opsyn med og har forsvarlige installationer, som sikrer mod tyveri og brand. Der er dog sikringsforhold, som ikke lever op til nutidig standard. Museet har udarbejdet en handlingsplan for udarbejdelse af evakuerings- eller værdiredningsplan for besøgssteder og magasiner. Arbejdet forventes afsluttet primo 2023. Museet afholder ikke brandøvelser.
  • Museet indgår i relevante faglige netværk og samarbejder med andre museer om bevaringsarbejdet.


Det er meget tilfredsstillende:
  • at museet arbejder strategisk, systematisk og tværfagligt med både indsamling, registrering og bevaring samt har iværksat en række indsatser der forbedrer kvaliteten og den faglige relevans af museets samling.
  • at museet har afviklet to uegnede magasiner og har planlagt og påbegyndt arbejdet med at fraflytte de to nuværende magasiner, for at opbevare hele samlingen under optimale magasinforhold.

Det er tilfredsstillende:
  • at museet har udarbejdet strategier, politik og handlingsplaner for sit indsamlings-, registrerings- og bevaringsarbejde, der sikrer god praksis og sammenhæng i det samlede samlingsarbejde.
  • at museet har registreret 99% af sin samling i SARA og at poster udtaget til stikprøve viser, at museet overvejende registrerer i overensstemmelse med Slots- og Kulturstyrelsens krav.
  • at museet har et velfungerende samarbejde med Konserveringscenter Vejle, og inddrager dem bl.a. i arbejdet med et gennemføre forbedringstiltag for bevaringsforhold i udstillinger.
  • at museet løbende foretager revision af sin samling for vurdering af bevaringsstand og relevans, herunder samarbejdet med en række statsanerkendte museer om koordineret samlingsgennemgang og udskillelser.


Det er ikke helt tilfredsstillende:
  • at museets sikringsforhold ikke lever op til nutidige standarder.
  • at museet ikke afholder brandøvelser.
  • at museet ikke har færdiggjort evakuerings- og værdiredningsplan for besøgssteder og magasiner.


Slots- og Kulturstyrelsen anbefaler:

- at museet prioriterer at gennemføre de planlagte indsatser inden for samlingsarbejdet og med afsæt i den konserveringsfaglige udtalelse prioriterer at gennemføre nødvendige tiltag til forbedring af sikrings- og bevaringsforholdene.

- at museet færdiggør sin evakuerings- og værdiredningsplan for besøgssteder og magasiner samt afholder årlige brandøvelser.



Museumslovens kapitel 8

De statsanerkendte kulturhistoriske museer skal gennem samarbejde med plan- og fredningsmyndighederne arbejde for, at væsentlige bevaringsværdier sikres for eftertiden.

Museumslovens kapitel 8, nyere tids kulturhistorie

  • Museet varetager opgaver i henhold til museumslovens kapitel 8 inden for nyere tids kulturhistorie i Billund Kommune.
  • Museet har en nedskrevet praksis for sit arbejde med kapitel 8 og et formaliseret samarbejdet med Billund Kommune herom, bl.a. afholdes der to gange årligt dialogmøder mellem kommunen, Sydvestjyske Museer og Billund Kommunes Museer. Museet inddrages i kommunens lokalplaner i høringsfasen og i udarbejdelsesfasen for kommunalplaner. Museet er i dialog med Billund Kommune om en proces, hvor museet inddrages i de tidligste faser af planarbejdet for at sikre, at museets viden og ressourcer anvendes optimalt.
  • Museet har afgivet fire høringssvar. Billund Kommune har fulgt et af disse høringssvar.
  • Museet arbejder aktivt med dokumentation i forbindelse med nedrivnings- og ombygningssager og har bl.a. været aktiv i dokumentationen af Billund Travbane i forbindelse med nedrivning.


Det er tilfredsstillende:
  • at museet har god praksis og dialogbaseret samarbejde med kommunen, som er formaliseret og velfungerende.


Baggrund

1. Kvalitetsvurderingsforløbet på Billund Kommunes Museer

Kvalitetsvurderingsbesøget fandt sted d. 26. oktober 2022. Tilstede var:

Fra museet:

Bestyrelsesnæstformand Henrik Sell

Museumsleder Carina Serritzlew

Museumsinspektør Anna Louise Siggaard

Museumsinspektør Jonas Ruskjær Projektleder Mai Kofoed Lauritsen

Fra Billund Kommune:

Kultur- og Fritidschef Rasmus Kaufmann

Fra Slots- og Kulturstyrelsen:

Chefkonsulent Nils Bülow

Specialkonsulent Lise-Lotte Bjerre

Museumskonsulent Lene Stengaard

I forbindelse med besøget blev museets udstillinger, magasiner, administrationslokaler mv. besigtiget.



2. Om Slots- og Kulturstyrelsens kvalitetsvurderinger

Kvalitetsvurderinger er en del af Slots- og Kulturstyrelsens arbejde med at understøtte en kvalitativ og professionel udvikling af museerne og deres opgavevaretagelse. Slots- og Kulturstyrelsen skal sikre, at museerne lever op til museumsloven samt de mål og standarder, der følger af politiske målsætninger for museumsområdet og samfundsudviklingen generelt.

Gennem de sidste to årtier er der gennemført en række udredninger, analyser og undersøgelser, som på forskellig vis har sigte på udvikling af kvalitet, og som bidrager til at sætte standarder for museernes virksomhed.

Det drejer bl.a. sig om:

Udredningen om bevaring af kulturarven (Kulturministeriet, 2003)

Udredning om museernes formidling (Kulturministeriet, 2006)

Forskningsstrategi for Kulturministeriets område (Kulturministeriet, 2009)

Internationale evaluering af den arkæologiske virksomhed (Kulturministeriet, 2010)

Den nationale brugerundersøgelse (Slots- og Kulturstyrelsen, 2009- )

God ledelse af selvejende kulturinstitutioner (Kulturministeriet, 2011)

Udredning om fremtidens museumslandskab (Kulturministeriet, 2011)

Danske museer i tal 2013-2017 (Kulturministeriet, 2019)

Disse udredninger, analyser og undersøgelser indgår i Slots- og Kulturstyrelsens kvalitetsvurderinger af de statsanerkendte museer. Læs mere om kvalitetsvurderinger på Slots- og Kulturstyrelsens hjemmeside.

Kvalitetsvurderingen indeholder Slots- og Kulturstyrelsens vurderinger af og anbefalinger til museets drift og fortsatte udvikling. Kvalitetsvurderingen giver museets kommunale tilskuds-ydere en viden om det enkelte museums virksomhed og de rammer, museet arbejder i.



Vurderingsgrundlag

Slots- og Kulturstyrelsens grundlag for at kvalitetsvurdere de statsanerkendte museer består af to dele:

For det første museernes indberetninger til Slots- og Kulturstyrelsen, herunder bl.a. museets vedtægter, årsberetning, oversigt over forskningspublikationer samt museets indberetning til Slots- og Kulturstyrelsens museumsstatistik: “Danske museer i tal”.

For det andet et kvalitetsvurderingsmøde på museet, hvor museets bestyrelse og hovedtilskudsyder, der ofte er museets hjemkommune, deltager.

Der indgår tillige en ekstern sagkyndig vurdering af bevaringsforholdene for museets samling. Den sagkyndige vurdering er indhentet af museet som led i kvalitetsvurderingen.

Slots- og Kulturstyrelsen vurderer på ovenstående grundlag museets opgavevaretagelse og samlede virksomhed i forhold til fire kategorier:

  • Meget tilfredsstillende
  • Tilfredsstillende
  • Ikke helt tilfredsstillende
  • Ikke tilfredsstillende

Slots- og Kulturstyrelsens vurderinger og anbefalinger samles i en rapport, der sendes til museet og museets hovedtilskudsyder.

Opfølgning

Museet skal inden for tre måneder efter modtagelsen af rapporten fremlægge en plan for, hvordan det vil følge op på Slots- og Kulturstyrelsens anbefalinger. Slots- og Kulturstyrelsen skal godkende opfølgningsplanen. Et år efter godkendelse af opfølgningsplanen gennemføres et opfølgningsmøde mellem museet og Slots- og Kulturstyrelsen. Museet skal forud for opfølgningsmødet redegøre skriftligt for status i museets arbejde med opfølgningen. Kvalitetsvurderingen forventes afsluttet efter opfølgningsmødet.


VEDTÆGTER

Vedtægter 2022 ( åbner pdf i nyt vindue)

Cvr nr. 29189765

Gældende fra l. l., 2022.

Lovgrundlag:

Lovbekendtgørelse nr. 358 af 8. april 2014.

Bekendtgørelse nr. 333 af 25. februar 2021 om museer m.v.

Lov nr. 1531 af 21. december 2010 om økonomiske og administrative forhold for modtagere af driftstilskud fra KuIturministeriet.

Bekendtgørelsen r. 1701 af 21. december 2010 om økonomiske og administrative forhold for modtagere af driftstilskud fra Kulturministeriet.


Museets navn og ejerforhold, art og status

1.1.

Museets navn er Billund Kommunes Museer. Museets ejes og drives af Billund Kommune. Billund Kommunes Museer er et statsanerkendt kulturhistorisk museum.

1.2.

Billund Kommunes Museer er underlagt museumsloven og lov om økonomiske og administrative forhold for modtagere af driftstilskud fra Kulturministeriet med tilhørende bekendtgørelser.

1.3

Billund Kommunes Museer er en del af Billund Kommune og arbejder derfor inden for Billund Kommunes styrelsesvedtægt.



Formål og ansvarsområde

Museet skal gennem indsamling, registrering, bevaring, forskning og formidling inden for sit ansvarsområde virke for sikring af kulturarv i Danmark for fremtidig anvendelse samt udvikle kulturarvens anvendelse og betydning i samspil med verden omkring os - for borgere og samfund.

Museet skal i lokalt, nationalt og globalt perspektiv belyse forandring, variation og kontinuitet i menneskers livsvilkår i henhold til sit ansvarsområde.

Museet skal aktualisere viden om kulturarv og gøre den tilgængelig og vedkommende for alle befolkningsgrupper - og også virke som aktiv kultur- og samfundsaktør i samtiden.

Museet skal gøre samlingerne tilgængelige for offentligheden og stille dem til rådighed for forskning samt udbrede kendskabet til resultatet af såvel museets egen forskning som anden forskning baseret på museets samlinger.

Museet geografiske ansvarsområde er Billund Kommune. Museets tids- og emnemæssige ansvarsområde er nyere tids kulturhistorie med særligt fokus på landbrugs-, industri-og turismehistorie.

Indsamling, registrering, bevaring, forskning og formidling skal finde sted inden for den geografiske, tids- og emnemæssige afgrænsning af museets ansvarsområde.

Genstande, der savner naturlig tilknytning til museets ansvarsområde, vil derfor ikke indlemmes i samlingerne men henvises til et relevant museum.

Samarbejde med museer, offentlige myndigheder og andre institutioner

3.1.

Museet er en del af Danmarks samlede offentlige museumsvæsen med deraf følgende forpligtelse til samarbejde og gensidig bistand til andre museer.

3.2.

Museet samarbejder med andre museer inden for fælles arbejdsområder

3.3.

Museet samarbejder med andre relevante institutioner lokalt, nationalt og internationalt. Museet er aktiv partner i udviklingen af museale læringstilbud samt land-, by-, kultur- og destinationsudvikling i Billund Kommune og nationalt. Museet indgår i relevante netværk, faglige samarbejder og strategiske partnerskaber lokalt, nationalt og internationalt.

3.4.

Museet samarbejder inden for sit ansvarsområde med de myndigheder, der foretager fredning og fysisk planlægning.

3.5.

Museet indberetter løbende sin indsamling (nytilvækst) til det kulturhistoriske centralregister.

3.6.

Museet skal følge fælles nationale og internationale standarder og normer for museumsvirksomhed efter nærmere retningslinjer fra Slots- og Kulturstyrelsen.



Finansiering

4.1.

Billund Kommunes Museer finansieres af tilskud fra Billund Kommune, Kulturministeriet samt museets egne indtægter.

4.2.

Billund Kommunes Museer kan modtage tilskud og donationer fra andre offentlige myndigheder, fonde, sponsorer og privatpersoner m.v. herunder testamentariske donationer og gaver.

4.3.

Eventuelle overskud ved museets drift anvendes i overensstemmelse med museets formål, jf. §2.


Museets bestyrelse, sammensætning og valgmåde

5.1.

Sammensætning af bestyrelsen følger Kulturministeriets anbefalinger "God ledelse i selvejende kulturinstitutioner" for at sikre en bestyrelsessammensætning med en stærk og relevant kompetenceprofil, rette størrelse og sammensætning for at sikre professionalisering af museets praksis og udvikling.

Museets bestyrelse består af minimum seks og maksimalt otte medlemmer (lige antal). De fire (eller seks) medlemmer udpeges af Billund Byråd efter indstilling fra Museumsledelsen til at indgå i og til enhver tid at sikre professionel og relevant, samlet bestyrelseskompetenceprofil - og vil efter behov repræsentere følgende kompetencer og netværk fra og inden for:

Politik

Fonde

Erhvervs- og destinationsudvikling

Forsknings- og uddannelse

Museer

Forretningsudvikling, jura og økonomi

Derudover:

  • udpeger Museets venneforening en repræsentant fra bestyrelsen for museets venneforening: 'Karensmindes Venner'
  • udpeger Museets medarbejdere en medarbejderrepræsentant, som deltager uden stemmeret.

Medarbejderrepræsentanten vælges blandt medarbejdere på personalemøde med MED-status.

Bestyrelsen kan efter anbefaling af museumslederen nedsætte ad hoc styre- og følgegrupper med såvel politisk som faglig observans og -kompetencer.

Endelig ønsker Museet at indgå strategiske partnerskaber med relevante lokalarkiver og -foreninger, erhvervsliv og øvrige kulturinstitutioner.

Repræsentanterne udpeges for en fireårig periode med valg i lige år med undtagelse af medarbejderrepræsentanten, som vælges/udpeges for to år ad gangen. Repræsentanter kan genudpeges og sidde max. 8 år i bestyrelsen.

Første gang Bestyrelsen konstitueres aftales det blandt repræsentanterne, hvem der vælges for hhv. 2 og 4 år. Således vil der efterfølgende være udskiftning i bestyrelsen hvert andet år. Kan der ikke kan opnås enighed, træffes beslutning ved lodtrækning.

Bestyrelsen konstituerer sig med formand og næstformand ved flertalsvalg.

5.2.

Bestyrelsen afholder mindst fire ordinære møder årligt.

Bestyrelsen er beslutningsdygtig, når mindst halvdelen af dets medlemmer er til stede.

Bestyrelsen træffer beslutning ved stemmeflertal. Ved stemmelighed er bestyrelsesformandens stemme afgørende.

5.3,

Bestyrelsen har det overordnede ansvar for Billund Kommunes Museers virksomhed. Den daglige ledelse foretages af museets leder under ansvar af bestyrelsen.

Bestyrelsen godkender Billund Kommunes Museers budget og regnskab efter oplæg fra museets leder. Bestyrelsen fastsætter selv sin forretningsorden.

Museets virksomhed er underlagt museumsloven og lov om økonomiske og administrative forhold for modtagere af driftstilskud fra Kulturministeriet med tilhørende bekendtgørelser.



Ledelse og øvrige personale

6.1.

Museet skal have et personale, der i omfang og sammensætning står i et rimeligt forhold til museets størrelse, økonom i, ansvarsområder og arbejdsplan. Samtidig skal personalets kompetencesammensætning sikre, at museet kan leve op til museumsloven.

6.2.

Museets daglige ledelse varetages af lederen af museet. Museumslederen skal have faglig relevant uddannelse på kandidatniveau samt uddannelse inden for og erfaring med ledelse.

Museumslederen har over for bestyrelsen det administrative, personalemæssige og økonomiske ansvar. Museumslederen har inden for de af bestyrelsen vedtagne rammer med tilhørende budget det museumsfaglige og ledelsesmæssige ansvar for museets samlede virksomhed.

Inden for de af bestyrelsen vedtagne rammer og godkendte budget har museets leder dispositionsret.

Museets leder ansættes og afskediges af Billund Kommunes Kultur- og Fri tidschef. (jf. Byrådets kompetencefordelingsplan). Ansættelse og afskedigelse af Museets leder sker i dialog med Museets bestyrelse.

6.3.

Det påhviler bestyrelsen at holde Slots- og Kulturstyrelsen underrettet om, hvem der varetager den daglige ledelse af museet.

6.4.

Museets leder kan ikke være medlem af bestyrelsen men fungerer som bestyrelsens sekretær ved bestyrelsesmøder.

6.5.

Museets øvrige personale ansættes af museets leder inden for rammerne af de godkendte arbejdsplaner og budgetter.

6.6.

Det øvrige faste personale skal have relevante uddannelser og/eller kompetencer, der modsvarer museets ansvarsområder og til faglig og professionel varetagelse af museets forskellige faglige opgaver og funktioner.

Museets personale skal have mulighed for at efter- og videreuddanne sig.



Adresse

7.1.

Museets administrative hovedadresse er: Morsbølvej 101, 7200 Grindsted.



Budget og arbejdsplan

8.1.

Museets regnskabsår følger kalenderåret.

Museet skal årligt udarbejde forslag til budget med tilhørende budgetkommentarer.

Museets budget med budgetkommentarer skal godkendes af bestyrelsen og videresendes til Billund Kommune til godkendelse senest 2 måneder før regnskabsårets begyndelse.

Budgettet følger Billund Kommunes regnskabspraksis.

9.6.

Ejer museet fast ejendom, skal der tinglyses deklaration om, at der ikke kan disponeres over ejendommen ved pantsætning eller salg uden samtykke fra Billund Kommune.

9.7.

Bestyrelsen er ansvarlig for forvaltning af museets formue.

9.8.

Væsentlig nedbringelse af museets formue kan kun finde sted med tilslutning fra Billund Kommune.



Udskillelse, kassation, sikring mv.

10.1.

Udskillelse (herunder kassation) af genstande fra samlingerne til andre end statslige og statsanerkendte museer kan kun ske efter godkendelse fra Slots- og Kulturstyrelsen.

10.2.

Langtidsdeponering af genstande til andre end offentlige institutioner kan kuri ske efter godkendelse fra Slots- og Kulturstyrelsen.

10.3.

Genstande eller samlinger, der er behæftede med klausuler, må ikke modtages uden godkendelse fra Slots- og KuIturstyrelsen.

10.4.

Museet skal drage omsorg for samlingernes forsvarlige opbevaring og nødvendige konservering. Museet skal træffe nødvendige foranstaltninger til beskyttelse af samlingerne mod brand, tyveri, hærværk og vandskade.

10.5.

Skade på samlingerne samt tyveri skal snarest indberettes til Slots- og Kulturstyrelsen.



Åbningstider og adgangsvilkår

ll.l.

Museet skal være tilgængeligt for offentligheden på forud bekendtgjorte åbningstider, og åbningstidens omfang skal stå i et rimeligt forhold til museets størrelse.

ll.2.

Ud over museets udstillinger er dets samlinger, herunder registre, arkiver, magasinerede genstande m.v. offentligt tilgængelige efter forudgående aftale.

Adgang til de af museet indsamlende oplysninger er begrænset af gældende lovgivning: Persondataloven, forvaltningsloven, offentlighedsloven, GDPR, mv.

Museet skal vederlagsfrit give adgang til børn og unge under 18 år. Museet skal vederlagsfrit give adgang for skoleelever, der besøger museet som led i undervisningen i.h.t. bestemmelserne i bekendtgørelse om museer m.v.



Vedtægtsgodkendelse og tilsyn.

12.1.

Museets vedtægter såvel som ændringer heri skal godkendes af byrådet i Billund Kommune. Billund Kommunes Museers bestyrelse høres i forbindelse med ændringer i vedtægterne. Ændringer i museets ansvarsområder såvel som af ophørsbestemmelserne kræver Slots- og Kulturstyrelsens godkendelse.

12.2.

Museets virksomhed, herunder samlingernes konserverings- og registreringsmæssige tilstand og opbevaringsforhold, er undergivet tilsyn af Slots- og Kulturstyrelsen.

12.3.

Samlingerne er underlagt revision i henhold til bestemmelserne i bekendtgørelse om museer.


Ophør

13.1.

Hvis museet må ophøre, afgør kulturministeren efter forhandling med museets hovedbidragsyder, Billund Kommune, hvorledes man skal forholdes med museets samlinger.

Det påhviler den afgående bestyrelse at træffe alle nødvendige driftsmæssige foranstaltninger til sikring af en forsvarlig afvikling af museets aktiviteter og forpligtelser i tæt samarbejde med museets hovedtilskudsyder/ Billund Kommune.


Ikrafttræden

14.1.

Vedtægterne træder i kraft den 1. 1., 2022

Underskrifter:

Dato: 15.11 -2021

Bestyrelsen på Billund Kommunes Museer

TILGÆNGELIGHEDSERKLÆRING

for markmuseum.dk. Giv os besked her, hvis du oplever du, at der er ikke-tilgængeligt indhold på markmuseum.dk?