Da En
Open hours

Saturdays and Sundays
10:00 – 16:00

Contact

Mark | Billund Kommunes Museer
Morsbølvej 101
7200 Grindsted
Denmark

museet@billund.dk
+45 79 72 74 90

CVR: 29189765
EAN: 5798005450672

Follow us
Open hours

Saturdays and Sundays
10:00 – 16:00

Follow us
Open hours

Saturdays and Sundays
10:00 – 16:00

Da En
Portmotiv maj

Life on the farm

3 C4 B0710
3 C4 B1594
Naturen handler

Mennesket og naturen - er det en roman af Hemingway?

Nej, det er en udstilling i Laden.

Naturen har haft og har fortsat stor indflydelse på den måde, vi lever vores liv, indretter vores samfund på, og hvordan vores kultur vil udvikle sig på. Naturen og klimaet skaber muligheder men også begrænsninger for menneskelig aktivitet og har påvirket vores brug af naturen, bosætningsmønstre og sociale forhold.

I vores samspil med naturen, sætter vi aftryk. Du sætter aftryk med dine handlinger og din brug af naturen, og du er en del af en kultur og en historie.

Udviklingen fra 1600-tallet og frem til i dag på Billund-Grindsted egnen er ikke blot lokalhistorie, men også danmarkshistorie. Områdets historie er et mikrokosmos af vores nationale fortælling. Det er en periode, hvor Danmark udvikler sig som landbrugsland og til en industrination og til det vidensamfund, vi har i dag, hvor vores moderne velfærdssystem og en øget velstand for stadig flere, har givet mulighed for mere fritid og er forudsætningen for turisme i Danmark og i udlandet.

Mennesket har altid forsøgt at påvirke og udnytte naturen for at overleve, for eksempel ved at tænde ild og lave bål, ved at opdyrke jorden, udvikle fangstmetoder og holde dyr. Livet handlede om at overleve, og udnyttelse af naturen udgjorde eksistensgrundlaget. Havde man en god høst, fik man mad på bordet. Slog høsten fejl, var man truet på livet.

Med teknologiske fremskridt gik Danmark ind i en ny periode, nemlig industrialiseringen - en periode i den vestlige verdenshistorie, hvor man begyndte at udnytte naturens ressourcer i stor skala, som skabte større rigdom og velstand både på landet og i byerne. Det ændrede de sociale forhold og bosætning og udviklede nye erhverv.

Med øget velstand fulgte også muligheder for stadig mere fritid. Naturen blev nu et rejsemål. Mens 1800-tallets københavnerplantager i området var for de få og velstillede, vandt masseturismen frem i løbet af 1960’erne med blandt andet opførelsen af Billund Lufthavn.

I dag er der fokus på at passe på naturen, rydde op i fortidens forureninger og udnyttelse af naturen, samtidig med at naturen også giver mulighed for rekreative formål, hvor man kan stresse af og komme i ro og balance. Bæredygtighed og økologi er blevet en livsstil, og der er opstået en autenticitetsbølge med ønsket om at ”vende tilbage til naturen”.

’Mennesket og Naturen’ stiller skarpt på menneskets brug og udnyttelse af naturen på tværs af tid, sted og mennesker.

Lade 1
Udstillingen i laden behandler emnerne landbrug, industri og turisme, som er museets ansvarsområder.

Andelsbevægelsen - en bevægelse mod hvad?

Andelsbevægelsen er det vigtigste der er sket på egnen. I slutningen af 1800-tallet gik det ikke godt for Karensminde og de andre gårde her på egnen. Landbruget var i krise og verdensmarkedet forandrede sig. Andelsbevægelsen ikke alene reddede egnens landbrug men gjorde det konkurrencedygtig i hele verden. Andelsbevægelsen var også årsagen til, at egnen blev industrialiseret og at nogle af Danmarks og verdens mest avancerede fabrikker ligger i Grindsted og Billund. Andelsmøller, andelsmejerier, andelsslagterier og brugsforeninger skød op over alt på egnen. Efter den anden verdenskrig var der igen problemer her på egnen, da de store eksportmarkeder mere eller mindre var lukket ned. Men den amerikanske Marshallhjælp hjalp egnen på fode igen. Landbruget fik moderne traktorer og maskiner som et resultat af hjælpen. Nede i maskinhuset finder du den grå Massey-Ferguson, der er den første type traktor på Karensminde.

Andelsmølle