Da En
Åbningstider

Åbent efter aftale

Kontakt

Mark | Museet for en Ny Danmarkshistorie

Billund Kommunes Museer

Morsbølvej 101, 7200 Grindsted

+45 79 72 74 90 | museet@billund.dk

Museumsbutikken/billetsalg

+45 29 47 24 88

Følg os
Åbningstider

Åbent efter aftale

Følg os
Åbningstider

Åbent efter aftale

Da En

Sære udstillinger

Udstillinger om omvæltning, udvikling og konsekvenser

Jeres fortid - Vores fremtid

Eleverne i 7. klasse fra Grindsted Privatskole har taget ordet og siger ligeud, hvad de mener om klima og bæredygtighed, set i forhold til deres eget liv og lokalområde.

Det er der kommet en mega-fed udstilling ud af, som er lavet i samarbejde med Mark | Museet for en Ny Danmarkshistorie.

Eleverne har her fået et frirum til at sige deres mening højt, så det kan både ses og høres. Udstillingen viser, at ’nutidens unge’ er for seje! De har meninger, holdninger, handlekraft og mod, som giver håb!

Image00010 2

Fotoudstillingen 'Jorden bærer dit aftryk'

Når du bevæger dig rundt på museumsgårdens udendørsarealer, bliver du mødt af store fotoskilte. Alle fotos illustrerer titlen på udstillingen, 'Jorden bærer dit aftryk', og naturen gribes som et kulturhistorisk element.

Mens du besøger museumsgårdens haver, engen og markerne, understreger de store fotos områdets historie. Du bliver mindet om, at Museumsgården Karensminde ligger ned til den frodige eng, fordi mennesket har udnyttet naturens ressourcer i landbruget, og at naturen er en vigtig del af kulturen.

Vi kultiverer, dyrker og bruger naturen hver dag til afgrøder både på marker, i drivhuset, i haven og i kolonihaver. Vi fjerner naturen for at gøre plads til by og byggeri, men vi bringer også naturen ind i byerne. Og når industrien forlades, vokser naturen op igen – helt uden vores hjælp.

Hvordan bærer jorden dit aftryk?

Markante marker
Udstillingen er placeret bag ved Museumsgården Karensminde.

Mennesket og Naturen

Du møder engbonden, hedebonden og de rakkere, der boede på heden. Du møder mejerister, fabriksarbejdere, arbejderklasse og byboere. Du møder entreprenører og opfindere, der skaber udvikling og nogle gange forurening, og du møder i denne forbindelse også Danmarks første minister for forureningsbekæmpelse. Du møder turister, der rejser til grisefester på Mallorca. Du møder mennesker, der bruger naturen som afstresningsmiddel for at komme i ro og balance.

Og gennem alle disse møder, møder du dig selv. Du rejser igennem 400 år gennem tre perioder: Landbrug, industri og turisme. Din historie er en del af danmarkshistorien.

Mennesket og naturen_industri turisme
Mennesket og naturen finder du i den smukke restaurerede lade.

Fra enggård til museumsgård

Under porthvælvingerne på museumsgårdens mælkevej møder man et lille rum, der tidligere har huset nogle af gårdens dyr. Lugten af stald er væk og det kolde stengulv er erstattet af lyse gulvbrædder.

I stedet for husdyr, bevæger du dig imellem fire søjler fra gulv til loft af historier og genstande - en samlet fortælling om enggården Karensminde, som blev den museumsgård, du er kommet for at besøge.

Du vil fornemme enggårdens storhed, blive klogere på hedens opdyrkning og opleve overgangen til statsanerkendt kulturhistorisk museum.

Fra enggård til museumsgård giver en hurtig introduktion til det sted og de omgivelser, du er ankommet til.

Fra enggård itl museumsgård
Fra enggård til museumsgård findes i 'Den gamle høker' med adgang fra porten.

Andelsbevægelsen

I den gamle hvidkalkede vognport får du historien om dengang andelsbevægelsen blev til, og hvorfor den ide var ret genial. I hjørnet står de gamle mælkejunger, som har transporteret tusinde liter mælk fra gården til andelsmejeriet. Løft på en, og forestil dig, hvor tung den var med 50 liter mælk i. De siger, at mælkemanden kunne svinge en mælkejunge i hver hånd op på mælkevognen! Kunne du? Mælkeskamler, en mælkesi, dele af malkesæt - en mystisk samling af ting, som var det naturligste i verden for bondemanden for knap 100 år siden. ’Kød og flæsk’ står skrevet på den store trækasse på hestevognen, som står klar til at køre. Hvor mon den skal hen?

IMG 0050
I vognporten kan du opleve udstillingen om andelsbevægelsen.